Begrotingstekort VS naar nieuw record

Foto Reuters ©REUTERS

Het Amerikaanse begrotingstekort loopt tegen eind september dit jaarop tot 1.556 miljard dollar, of 10,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat maakte de Amerikaanse president, Barack Obama, maandagnamiddag bekend. Het tekort op de begroting bereikt daarmee een nieuw record.

(tijd) - De Amerikaanse president, Barack Obama, presenteerde maandagnamiddag zijn begrotingsplannen voor het begrotingsjaar 2011. Dat begint op 1 oktober dit jaar en eindigt op 30 september 2011.

In zijn begrotingsvoorstel voorziet Obama voor 3.800 miljard dollar aan uitgaven. 'We zullen bijvoorbeeld alles doen wat nodig is om jobs te creëren. Dat is essentieel en maakt dus deel uit van mijn begroting', zei Obama. De president reserveert in 2010 bijvoorbeeld 100 miljard dollar om belastingvoordelen toe te kennen aan kleine bedrijven die in jobcreatie investeren. Daarnaast investeert hij in onderwijs en onderzoek.

120 programma's

Het Democratische staatshoofd snoeit voorts in of schrapt 120 programma's en projecten waaronder een geplande bemande missie naar de Maan.

Met veel belangstelling werd uitgekeken naar het begrotingstekort. Dat loopt tegen eind september op tot 1.556 miljard dollar, of 10,6 procent van het bpp. Eind september vorig jaar bedroeg het deficit nog 1.410 miljard dollar (9,9 procent van het bbp).

Belastinginkomsten

De Amerikaanse president maakt zich sterk het tekort de volgende jaren te kunnen terugdringen. Door een hogere economische groei, en de bijhorende stijgende belastinginkomsten, zou het deficit eind september 2011 moeten teruggevallen zijn tot 1.502 miljard dollar. Tegen het eind van Obama's ambtstermijn in 2012 zou het tekort gehalveerd moeten zijn.

De president herhaalde ook nog eens zijn plannen om een commissie op te richten die moet nagaan hoe de VS op termijn het best een begrotingsevenwicht nastreven. In die commissie moeten zowel Democraten als Republikeinen zetelen.

Reacties

Het Amerikaanse Congres buigt zich de volgende weken over de begrotingsplannen van Obama. Uit de eerste reacties maandag viel al af te leiden dat de Republikeinse oppositie met scherp zal schieten op de plannen.

'De president moet met een strenger plan op de proppen komen om de begrotingscrisis te bezweren. Deze begroting zal niks oplossen', zei de Republikeinse senator Judd Gregg. 'Deze begroting bevat meer uitgaven, meer leningen en meer belastingen.'

Bush

De Democratische partijgenoten van Obama herinnerden de Amerikanen er dan weer aan dat de president een enorm tekort, een economische crisis en twee oorlogen - namelijk in Irak en Afghanistan - geërfd heeft van zijn Republikeinse voorganger George W. Bush.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud