Beide kampen wanen zich winnaar

Volgens politieke waarnemers is er uit het ultieme televisiedebat tussen de Franse presidentskandidaten Nicolas Sarkozy en Ségolène Royal geen uitgesproken winnaar gekomen. Zowel de achterban van Sarkozy als van Royal menen dat hun kandidaat het debat heeft gewonnen.

(tijd) Nicolas Sarkozy die nog steeds leidt in de peilingen, werd duidelijk, precies en rustig genoemd. Royal zou volgens de fans van Sarkozy zeer onduidelijk en onprecies zijn.

Voor Valérie Pécresse, woordvoerder van het UMP is Sarkozy de grote winnaar van het debat. De socialisten hebben volgens haar campagne gevoerd rond het feit dat Sarkozy zenuwachtig is en schrik aanjaagt. En Sarkozy heeft net het omgekeerde gedaan. Gedurende het hele debat is hij kalm en gecontroleerd gebleven.

Patrick Ollier sprak vooral goeds over de geweldige dossierkennis van Sarkozy. De linkse politici vonden Ségolène Royal dan weer heel verbazend, vol dynamisme en moderniteit. Ze verwijten de rechtse kandidaat dat hij op zijn hoede was, zich niet gemakkelijk voelde en zijn dossiers slecht behandelde.

Volgens woordvoerder Julien Dray hebben de mensen die Ségolène niet kennen vandaag de kans gehad haar te ontdekken als een ware presidente, een vrouw met autoriteit en overtuigingen. Sarkozy moest echt op zijn hoede zijn voor de rake kritiek van Royal. Hij had zich waarschijnlijk niet verwacht aan zo een intense confrontatie.

De politieke commentatoren menen echter dat dit debat niet echt een winnaar naar voren brengt. Volgens politoloog Thierry Vedel heeft het zelfs geen zin te zeggen wie gewonnen heeft. Zij die meer van de rechtse ideeën houden, vinden hoogstwaarschijnlijk dat Sarkozy het debat gewonnen heeft, en zij die eerder links zijn, zullen eerder geneigd zijn Royal als winnaar te beschouwen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud