Beleggers klaar om in te spelen op Franse verkiezingen

Een overwinning in de Franse presidentsverkiezingen van Nicolas Sarkozy kan de aandelenkoers van Accor, AXA en TF1 de hoogte in stuwen. Andersom is een overwinning van Ségolène Royal goed voor de koers van Véolia, Michelin en Dexia. Dit is althans de mening van analisten in de laatste rechte lijn naar de eerste ronde van de verkiezingen.

(tijd) De Franse krant Le Figaro maakte een overzicht.

Dat de Franse presidentsverkiezingen een grote invloed hebben op de beurzen, is geen nieuws. De verrassende verkiezing van François Mitterrand in 1981 deed de beurzen kelderen met 30 procent op een maand tijd. Zijn herverkiezing 7 jaar later gaf dan weer de aanzet tot een nieuwe fusie- en overnameronde.

Voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen volgend weekend, hebben de analisten en fondsbeheerders hun huiswerk gemaakt. De beleidsvoorstellen van de kandidaten kunnen de beurskoersen in een bepaalde richting sturen.

Zo is de sociaal-democratische kandidate Ségolène Royal voorstander van meer decentralisatie van de overheid en een variabele vennootschapsbelasting. Royal engageert zich ook om het 'Pacte Hulot', een reeks groene voorstellen geformuleerd door de milieu-activist en presidentskandidaat Nicolas Hulot, in de praktijk te brengen. De selectieve verlaging van de vennootschapsbelasting zou de Franse bandengroep Michelin ten goede moeten komen. Dexia zou dan weer moeten profiteren van de verdere decentralisatie van de overheid. De bankverzekeraar heeft een sterke marktpositie uitgebouwd bij de lokale overheden. De milieugroep Veolia zou dan weer voordeel moeten halen uit nieuwe groene maatregelen.

Indien de andere grote protagonist, de centrum-rechtse Nicolas Sarkozy, de overwinning zou behalen, zal de vrije markt meer ruimte krijgen. Sarkozy is voorstander van een versoepeling van de 35-urenweek, meer kansen voor private verzekeraars in de socialezekerheidssector, en een versoepeling van de wetgeving over marktconcentraties. Concrete voorbeelden van mogelijke winnaars zijn de hotelgroep Accor, de verzekeraar AXA en de private televisiezender TF1.

Indien men alle kandidaten, van extreem-links tot extreem-rechts, op een rijtje zet van communistisch (-4) naar ultra-liberaal (+4), blijken de twee hoofdkandidaten relatief gematigde standpunten in te nemen, met een score van -1,8 voor Royal en +1,6 voor Sarkozy.

Wie het uiteindelijk in de eerste ronde zal halen, is nog onduidelijk. Vele kiezers zijn nog onbeslist. 'Ik geef een duel in de tweede ronde tussen Sarkozy en Royal 60 procent kans, een duel tussen Sarkozy en de centrumkandidaat François Bayrou 30 procent, en Royal-Bayrou 7 procent,' aldus een makelaar.

Laurent Willaert

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud