België evacueert 180 landgenoten uit Libanon via buskonvooi

De Belgische autoriteiten leggen woensdag een buskonvooi in om 180 Belgen uit Beiroet te evacueren. Dat heeft Rudy Huygelen, woordvoerder van de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt.

(belga) Het konvooi vertrekt woensdagochtend om 07.00 uur van Beiroet naar Aleppo (Syrië). De bussen zijn bedekt met Belgische vlaggen en er zijn afspraken gemaakt met de Israëlische en Syrische autoriteiten in verband met de veiligheid. Het konvooi zal in de late namiddag of avond aankomen in Aleppo, waar de Belgen opgewacht worden door een Airbus van de Belgische luchtmacht. Volgens Huygelen kan er later deze week, 'ten laatste vrijdag', nog een konvooi worden ingezet naar Aleppo.

Nog woensdag kunnen 60 Belgen mee met een door Frankrijk gecharterde ferry die van Beiroet naar Cyprus trekt. De 22 Belgen die dinsdagochtend niet meer tijdig konden inschepen op een andere Franse ferry, krijgen hier voorrang. Zij konden dinsdag dan toch niet meer geëvacueerd worden met een Noorse ferry zoals eerder was gehoopt. Vanop Cyprus kunnen de Belgen dan met een militair vliegtuig worden gerepatrieerd. Dinsdagavond omstreeks 18.30 uur landt op Melsbroek al een eerste militair vliegtuig met 32 Belgen aan boord.

Enkele tientallen Belgen zijn intussen al op eigen kracht of met een konvooi naar de Syrische hoofdstad Damascus gereisd. 'Ook zij worden waarschijnlijk woensdag nog opgehaald met een militair vliegtuig', aldus nog Huygelen. 'We doen ons best om zoveel mogelijk burgers te ontzetten. We kunnen echter niet iedereen tegelijk evacueren. Bovendien moeten we rekening houden met het feit dat heel wat Libanese Belgen nog niet geëvacueerd willen worden. Er is immers nog altijd geen verplichte evacuatie', benadrukt Huygelen.

Van de tachtig Belgen die in het zuiden van Libanon vast zaten, bevinden zich momenteel nog 'enkele tientallen' in Zuid-Libanon, onder hen ook twee gezinnen die geen vaste verblijfplaats hebben in het land. Buitenlandse Zaken raadt hen aan om ondanks de moeilijke omstandigheden toch nog uit het gebied weg te trekken en naar Beiroet of Syrië te reizen.

De Belgische autoriteiten hebben intussen versterking gestuurd naar de Belgische ambassades in Libanon, Cyprus en Syrië. Het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken is open van 08.00 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud