België evacueert landgenoten uit Libanon

De Belgische burgers in Libanon worden geëvacueerd met boten en via een konvooi van autobussen. Op de zesde dag van het geweld in de regio zijn de aanvallen nog verergerd.

(belga) Op de Franse boot die maandagavond uit Beiroet zal vertrekken, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken 60 plaatsen voor Belgen kunnen reserveren. Daar bovenop organiseert België nog een konvooi van autobussen dat allicht dinsdag uit Beiroet naar het zuiden van Syrië vertrekt. Tenslotte probeert België met Frankrijk nog een bijkomende evacuatie per boot rond te krijgen.

Dat verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht maandagavond na afloop van de EU-raad, waar lang over de situatie in het Midden-Oosten werd gepraat. De Gucht vond het spijtig dat op een Belgische car die vanmorgen uit Beiroet vertrok slechts 17 landgenoten hadden plaats genomen. De minister wist niet waarom niet meer Belgen van deze evacuatiemogelijkheid gebruik maakten.In Libanon bevinden zich momenteel 1.200 Libanese Belgen en een meerderheid heeft de dubbele nationaliteit. In het zuiden van het land gaat het om 85 Belgen en 83 van hen hebben de dubbele nationaliteit. De Gucht verzekerde dat België geen enkele onderscheid maakt tussen burgers die alleen de Belgische of burgers die de dubbele nationaliteit hebben.

Opmerkelijk is dat Israël zijn akkoord over elke evacuatie moet geven. Zo moeten de autocars die naar Syrië vertrekken met Belgische of Europese vlaggen bedekt zijn, zodat de piloten van de Israëlische vliegtuigen weten dat het om vluchtelingen gaat. Ook moet Israël vooraf van het vertrek en de reisroute geïnformeerd worden. Ook is er Israëlische controle paspoortcontrole, want Jeruzalem wil het risico niet lopen dat Hezbollah-strijders op deze manier het land zouden verlaten.

Ruim 170 Libanese slachtoffers

Tientallen mensen kwamen door het moorddadige geweld om. Het aantal slachtoffers langs Libanese kant is volgens de overheid opgelopen tot meer dan 170. De Hezbollah-milities vuurden opnieuw een aantal Katsjoesja-raketten af op steden en nederzettingen in het noorden van Israël. Bij een voltreffer in de havenstad Haïfa stortte een drie verdiepingen tellend gebouw in, waarbij twee mensen gewond raakten.

In Zuid-Libanon zijn volgens de politie minstens 22 mensen om het leven gekomen en liepen 41 anderen verwondingen op. Ook de internationale luchthaven van Beiroet, twee tankststations en civiele gebouwen van de Hezbollah-beweging, waaronder een school, werden beschoten. Volgens het Libanese leger bestookten Israëlische gevechtsvliegtuigen zondagnacht minstens 60 doelwitten.

Bij de zwaarste aanval zondagnacht kwamen zeven Libanese soldaten om op een basis van de militaire inlichtingendienst in Abde bij Tripolis. Tien anderen raakten gewond. Volgens de Israëlische media wil de luchtmacht alle militaire radars aan de Libanese kust uitschakelen, met wiens hulp de Israëlische oorlogsbodems, die deelnemen aan de zeeblokkade van Libanon, kunnen beschoten worden. Twee burgers stierven op een parking in de haven van Beiroet, toen die door de Israëli's werd gebombardeerd.

Katsjoesja-raketten

De Hezbollah-milities vuurden maandag opnieuw Katsjoesja-raketten af op steden en nederzettingen in het noorden van Israël. Onder meer Haïfa en Akko aan de kust en Carmiel in het centrum van Galilea werden getroffen. Verschillende burgers werden daarbij gewond. In de loop van de nacht sloeg een raket in op Afula, 50 kilometer ten zuiden van de Libanese grens. Zo ver was een raket van de sjiitisch-islamitische militie nog nooit geraakt.

Volgens minister van Defensie Amir Perez wil Israël nu in het zuien van Libanon een veiligheidszone afbakenen, om zo verdere raketaanvallen van Hezbollah te verhinderen. De Israëlische strijdkrachten moeten zo de milities tegenhouden om de bufferzone binnen te geraken, aldus Perez bij een bezoek aan de al talloze keren beschoten stad Naharia. Het is nog niet duidelijk hoe Israël dit gaat aanpakken. Israëlische politici lieten alvast duidelijk blijken dat ze momenteel geen invasie van grondtroepen in Zuid-Libanon overwegen.

Palestijnse gebieden

In de Palestijnse gebieden werden bij nieuwe gewelddadige botsingen een Israëlische militair en drie Palestijnen gedood. De soldaat kwam om in Nabloes in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, toen een springlading werd ontstoken op het ogenblik dat zijn patrouille passeerde. Zes andere militairen raakten gewond, aldus een woordvoerder van het leger. Israëlische militairen doodden in de omgeving van Bet Khanoen in het noorden van de Gazastrook drie Palestijnen, onder wie twee militanten en een tiener. In Jeruzalem verhinderden Israëlische veiligheidstroepen een door een jonge Palestijn geplande zelfmoordaanslag in het centrum van de stad. De 25-jarige man kwam van de Westelijke Jordaanoever, maar liep bij een routinecontrole aan de Jaffa-poort bij de ingang van de stad tegen de lamp. Hij droeg in zijn rugzak vijf kilogram explosieven mee.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud