België klimt in klimaatrangschikking CCPI

©AFP

België doet het beter op klimaatgebied dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de Climate Change Performance Index (CCPI) 2008 die vrijdag in de marge van de VN-klimaatconferentie in Bali is gepresenteerd door de Duitse milieuorganisatie Germanwatch. Dit jaar staat België op de twaalfde plaats in de lijst.

Vorig jaar bekleedde België nog de vijftiende plaats. Zweden staat net als in de index 2007 eerste.

De ranglijst van Germanwatch vergelijkt de CO2-uitstoot van de 56 landen die de meeste uitstoot produceren. De trend, wordt het beter of slechter, weegt hierbij het zwaarst. Daarnaast wordt per land gekeken naar de werkelijke CO2-uitstoot per inwoner en het beleid om de uitstoot te verminderen.

Volgens Bond Beter Leefmilieu (BBL) kreeg België goede punten voor de evolutie van de uitstoot in de elektriciteitssector. Goede punten ook voor de luchtvaart. Ook wat betreft de uitstoot in de bedrijven doet ons land het goed. "Wat het klimaatbeleid betreft, wordt de houding van België op het internationale politieke forum geapprecieerd", legt BBL uit. Het nationale beleid heel wat minder, vindt de organisatie.

Met de twaalfde plaats doet België het slechter dan landen als Argentinië en Letland, maar staat het hoger gerangschikt dan Noorwegen, Denemarken, Frankrijk en Nederland. In totaal moet België voor slechts vijf andere Europese landen onderdoen.

De klimaatrangschikking wordt ook dit jaar opnieuw aangevoerd door Zweden. Duitsland en IJsland vervolledigen de top drie. Vorig jaar nog goed voor een respectievelijke vijfde en veertiende plaats. Opvallend is dat snel groeiende economieën als Mexico (4), India (5) en Brazilië (8) het bijzonder goed doen. De klimaatindex wordt afgesloten door Canada, Australië, de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië.

Slechtste leerlingen in Europa zijn Spanje, Italië, Griekenland en Ierland met respectievelijk een 38e, 41e, 43e en 44e plaats.

Foto afp

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud