België stuurt bijna 400 soldaten naar Libanon

België gaat tegen begin oktober 302 militairen ter beschikking stellen van de vredesmacht van de Verenigde Naties in het zuiden van Libanon (Unifil). Dat aantal zal nog oplopen tot maximaal 394.

(belga) Dat maakte premier Guy Verhofstadt bekend na afloop van het kernkabinet. Hij verzekerde dat het mandaat van de vredesmacht 'robuust' is.

Eerder op de dag had de premier de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, al duidelijk gemaakt dat ons land een bijdrage zou leveren. Verhofstadt had het over een 'substantiële bijdrage'. De troepenmacht zal bestaan uit mijnenvegers, medisch personeel en genietroepen. Ze kunnen in totaal één jaar blijven, met een mandaat van zes maanden dat eenmaal kan worden verlengd.

De Belgische regering wil zijn verantwoordelijkheid opnemen omdat 'vrede in het Midden Oosten absoluut noodzakelijk is', zei de premier. De spanningen in de regio zijn een voedingsbodem voor het internationaal terrorisme, dus afzijdig blijven is voor Verhofstadt geen optie. Hij verwees ook naar de 'schrijnende' beelden van de vernielingen in Libanon.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud