Belgische hulpverleners gearriveerd in Port-au-Prince

De Airbus A330 met een 60-tal Belgische hulpverleners is donderdag iets voor 15 uur Belgische tijd geland op de luchthaven van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Dat meldt het ministerie van Defensie.

(belga) - Het vliegtuig verliet het militaire vliegveld van Melsbroek woensdagavond, met aan boord het Belgian First Aid and Support Team (B-Fast), alsook materieel, waaronder een veldhospitaal.

Het toestel moest meer dan een uur rondvliegen vooraleer het kon landen. Er werd zelfs gedacht aan een afleiding naar de Dominicaanse Republiek.

Contact

De federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken heeft al met enkele tientallen Belgen contact kunnen leggen in Haïti. Ze zouden het er allen heelhuids van afgebracht hebben. Dat zei de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Bart Ouvry, donderdagochtend.

'We boeken vooruitgang', zei Ouvry. 'We hebben nog geen nieuws van de volledige groep, maar al diegenen die we konden contacteren, brachten het er heelhuids van af. Het zijn er enkele tientallen.'

Buitenlandse Zaken zegt dat er in totaal met een zestigtal Belgen contact gezocht wordt. Het gaat vooral om personen die ingeschreven zijn in het land.

Noodnummer

Buitenlandse Zaken beschikt over een eigen lijst van Belgen in Haïti, maar werkt ook met de namen die doorgegeven worden. 'Het crisiscentrum blijft open', zei Ouvry. Het noodnummer is 02/501.40.00.

Het reisadvies voor het land bleef ongewijzigd, blijkt verder op de website van Buitenlandse Zaken. 'Niet-essentiële verplaatsingen naar Haïti blijven sterk af te raden', staat er. Er is al langer een gespannen veiligheidssituatie.

Buitenlandse Zaken stuurde een consul mee met de Airbus die woensdagavond rond 23.30 uur vertrok in Melsbroek met het Belgian First Aid and Support Team (B-Fast). De consul moet het makkelijker maken om Belgen op te sporen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud