Benazir Bhutto komt om bij aanslag

De Pakistaanse oppositieleidster en oud-premier Benazir Bhutto (54) is donderdag omgekomen bij een zelfmoordaanslag op een verkiezingsbijeenkomst van haar partij, de Pakistaanse Volkspartij (PPP), in Rawalpindi, nabij Islamabad. Dat bevestigt Javed Cheema, woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

(belga) - Een kamikaze bracht een bom tot ontploffing op een druk bijgewoonde verkiezingsmeeting. Bhutto is donderdag eerst met een kogel in de nek neergeschoten door een zelfmoordterrorist, die zich vervolgens heeft opgeblazen.

Volgens medische bronnen kwamen nog 19 anderen om en vielen er tientallen gewonden.

Ooggetuigen melden dat duizenden mensen samenstromen voor het ziekenhuis in Rawalpindi waar Bhutto werd binnengebracht. De massa maakt vuurtjes en gooit stenen naar de politie, klinkt het.

Over twee weken, op 8 januari, zijn er in Pakistan parlementsverkiezingen.
De aanslag op Bhutto komt tien weken na de terugkeer van de oud-premier naar Pakistan na jaren van vrijwillige ballingschap in Londen en Dubai. Bij haar terugkeer, op 18 oktober 2007, werd een dubbele zelfmoordaanslag gepleegd op het konvooi van Bhutto in de havenstad Karachi waarbij 140 mensen het leven lieten. Bhutto bleef toen ongedeerd.

Sindsdien had Bhutto heel wat waarschuwingen gekregen van de autoriteiten die over informatie beschikten dat moslimterroristen een aanslag op haar leven beraamden. Bhutto zelf had verschillende "hoge verantwoordelijken", machthebbers en leden van de inlichtingendiensten, ervan beschuldigd achter de aanslag van 18 oktober schuil te gaan.


Benazir Bhutto stond aan het hoofd van de Pakistaanse Volkspartij, een van de grootste oppositiepartijen in het land. In oktober bereikten Bhutto een akkoord met president Pervez Musharraf over de verdeling van de macht waardoor Bhutto uit ballingschap kon terugkeren. Daarna keerde ze Musharraf echter de rug toe.

In haar verkiezingscampagne richtte Bhutto haar pijlen op Musharraf, maar vooral ook op het moslimfundamentalisme in Pakistan.

Rusland en de Verenigde Staten hebben de aanslag op Bhutto donderdag al scherp veroordeeld.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud