Advertentie

Berlusconi leidt centrumrechts naar zege in Italië

©BERLUSCONI AFP

De Italiaanse premier, Silvio Berlusconi, heeft zijn centrumrechtse blok Il Popolo della Libertà, naar een ruime zege geleid bij de Europese verkiezingen. Centrumrechts geeft centrumlinks met 12 procentpunten het nakijken.

(tijd) - Volgens de eerste prognoses wist Il Popolo della Libertà zowat 38,5 procent van de stemmen in de wacht te slepen bij de Europese verkiezingen. De centrumlinkse Democratische partij blijft volgens de eerste prognoses steken op 26,5 procent van de stemmen.

De separatistische Lega Nord, de coalitiepartner van Berlusconi op het nationale niveau, zou 9,5 procent van de stemmen halen. Volgens de eerste prognoses ging ruim 43 procent van de Italianen stemmen; in 2004 was dat nog ruim 44 procent.

Referendum

De Europese verkiezingen in Italië waren de voorbije weken uitgegroeid tot een referendum over premier Silvio Berlusconi. De regeringsleider was dan ook lijsttrekker van het centrumrechtse blok.

De verkiezingen stonden bovendien volledig in het teken van de privéproblemen van Berlusconi. Begin mei kondigde zijn echtgenote aan te willen scheiden omdat de premier een relatie zou hebben met een minderjarig model.

Regeringsvliegtuig

Bovendien kreeg de mediatycoon het gerecht achter zich aan omdat hij het regeringsvliegtuig gebruikt zou hebben om modellen en andere persoonlijke genodigden naar zijn villa op Sardinië over te vliegen voor privéfeestjes.

Maar de kiezers straften Berlusconi daarvoor niet af. De premier zelf had vooraf gezegd te mikken op 40 procent van de stemmen. Die doelstelling lijkt hij net niet te halen volgens de eerste prognoses.

Klappen

De centrumlinkse Democratische partij van Dario Franceschini blijft hoe dan ook in de hoek zitten waar de klappen vallen.

Het blok stapelde sinds de parlementsverkiezingen van het voorjaar van 2008 de nederlagen op bij lokale en regionale verkiezingen. Die nederlagen kostten de kop van de eens zo populaire burgemeester van Rome, Walter Veltroni. Zijn opvolger Franceschini kon het tij vooralsnog niet keren.    LD
 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud