Advertentie
Advertentie

Besmet Iers vlees mogelijk in 25 landen

Producten op basis van Iers varkensvlees in een winkel in Belfast (Foto AFP) ©AFP

Iers varkensvlees dat besmet is met dioxines, en dat mogelijk dus kankerverwekkend is, zou uitgevoerd kunnen zijn naar 25 andere landen. Dat heeft het hoofd van de veterinaire dienst, Paddy Rogan, zondag verklaard in de Ierse media.

(belga/tijd) - Het aantal landen dat mogelijk besmet Iers varkensvlees ingevoerd heeft, ligt volgens Rogan tussen de 20 en 25. "Het is zeker minder dan dertig", voegde hij er aan toe.

De Ierse regering heeft zaterdag alle voedingsmiddelen teruggeroepen die gemaakt zijn met vlees van Ierse varkens die na 1 september werden geslacht. De maatregel kwam er nadat in november sporen van dioxine werden teruggevonden in bepaalde producten. Volgens bepaalde bronnen zouden sommige van die producten aangetroffen zijn in België, maar het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) liet zondag weten daar niet van op de hoogte te zijn.

Zaterdagavond werd alarm geslagen nadat bij routinecontroles eind november sporen van polychloorbifenyl (PCB) gevonden waren in varkensvet dat afkomstig was van negen Ierse veeteeltbedrijven. PCB's zijn organische vervuilende stoffen die waarschijnlijk kankerverwekkend zijn. Een aantal leden van de PCB-familie heeft met dioxine vergelijkbare giftige eigenschappen.

Volgens het Ierse agentschap voor voedselveiligheid (FSAI) zijn bij grenscontroles in België en in Frankrijk producten op basis van Iers varkensvlees aangetroffen die besmet waren. De Franse minister van Landbouw wilde zondag die laatste informatie nog niet bevestigen.

Duitsland heeft Iers varkensvlees uit de handel genomen. Het Verenigd Koninkrijk en Zweden hebben aangeraden om geen Iers varkensvlees te eten. De Europese Commissie 'volgt het incident van nabij op'.

Volgens het FSAI zou de besmetting veroorzaakt kunnen zijn door een olie die is gebruikt in een landbouwbedrijf waar varkensvoeder wordt bereid.

Ierland produceert veel varkensvlees. In 2006 voerde het 124.000 ton varkensvlees uit, hoofdzakelijk naar het Verenigd Konkrijk.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud