Bestand in Gaza lijkt nog veraf

Ehud Olmert schudt de hand van Nicolas Sarkozy - foto EPA ©EPA

Israël en de Palestijnse autoriteiten zijn het ondanks eerdere berichten van de Franse president Nicolas Sarkozy nog niet eens over een bestand. Beide partijen lieten weten dat Frans-Egyptische voorstel nog steeds wordt besproken. Eerder had Sarkozy het bericht de wereld in gestuurd dat Israël en de Palestijnen een plan tot een bestand hadden aanvaard.

Pauze

Eerder op woensdag liet het Israëlische leger weten de hevige bombardementen in de Gazastrook gedurende drie uur per dag te staken. Tussen 11.00 uur en 14.00 uur GMT (12.00 en 15.00 uur Belgische tijd) zal er niet gebombardeerd worden.

Die pauze vond woensdag voor de eerste keer plaats. Na 15 uur werden de Israëlische aanvallen meteen hervat, zo meldden verschillende persagentschappen.

De beslissing komt na de toegeving van Israëlische zijde om een humanitair corridor te openen in de Gazastrook, waar dinsdag nog veertig mensen omkwamen bij een bombardement van een VN-school. Daarbij kwam een groot aantal kinderen om het leven.

Ondertussen hebben de Verenigde Naties ten stelligste ontkend dat er in de school Palestijnse strijders aanwezig waren, zoals Israël beweert.

Corridor

Israël zal in de Gazastrook een humanitaire doorgang openen. Dat liet het ministerie van eerste minister Ehud Olmert woensdag weten. Israël geeft daarmee toe aan de toenemende internationale druk nadat dinsdag bij de beschieting van een VN-school zeker 30 Palestijnen om het leven kwamen.

'Om een humanitaire crisis in de Gazastrook te vermijden, heeft premier Ehud Olmert beslist om  het voorstel van veiligheidsverantwoordelijken te aanvaarden en een tijdelijke humanitaire corridor in de Gazastrook te openen voor hulp aan de bevolking', meldt de persmededeling van het ministerie van de eerste minister. Er staat niet vermeld wanneer de opening is voorzien.

'De corridor impliceert de tijdelijke opening van bepaalde zones waar de bevolking hulp kan krijgen', aldus de tekst. De juiste details van het programma zullen op punt gesteld worden door de Israëlische coördinator  voor burgeroperaties die deel uitmaakt van het ministerie van Defensie.

VN en humanitaire organisaties vreesden voor een totale humanitaire crisis in de Gazastrook, een arme en overbevolkte regio waar de bevolking in de val zit en niet kan ontsnappen.

Klik om te vergroten

Bestand

Israël heeft woensdag gezegd gunstig te staan tegenover een Egyptisch initiatief om oplossingen te vinden voor het beëindigen van de gevechten in Gaza, aldus woordvoerder Mark Regev van de regeringsleiding.

'Israël dankt de Egyptische president (Hosni Moebarak) en de Franse president (Nicolas Sarkozy) voor hun inspanningen ten behoeve van een oplossing voor het einde van terroristische activiteiten in Gaza en het einde van de wapensmokkel uit Egypte naar Gaza', zei Regev.

'Israël staat positief tegenover de dialoog tussen Egyptenaren en Israëli's om vooruitgang te maken op dit domein.'

Eerder verluidde bij de radicaal-islamitische beweging Hamas dat zij het Egyptische voorstel zou bestuderen. Voorts heeft een woordvoerder van Hamas laten weten dat de organisatie geen raketten op Israël zal afvuren tijdens de pauze van de Israëlische bombardementen.

Kritiek

De aanvallen van Israël op de Gazastrook, die donderdag hun dertiende dag zijn ingegaan, krijgen wereldwijd steeds meer kritiek. Diplomatieke initiatieven om de bombardementen en beschietingen te stoppen hebben tot dusver nog niets uitgehaald. Israël benadrukt dat het doelwit Hamas is en niet de Palestijnse bevolking, maar beging dinsdag een blunder door een VN-school onder vuur te nemen. Daarbij lieten zeker 30 Palestijnen het leven en vielen ook talrijke gewonden, onder wie heel wat kinderen. In de VN-Veiligheidsraad had de Palestijnse president Mahmoud Abbas het vannacht over een 'genocide' van Israël op het Palestijnse volk.

RV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud