Bestelwagen met ontstekers en geluidsband ontdekt

(belga) - In de stad Alcala de Henares, ten oosten van de Spaanse hoofdstad Madrid, is een gestolen bestelwagen ontdekt, waarin zeven ontstekers en een geluidsband met Koranverzen werden aangetroffen. Er wordt nu in alle richtingen gezocht, maar de Baskische afscheidingsbeweging ETA blijft de hoofdverdachte.

De Spaanse regering sluit nu niet langer uit dat Islamitische terroristen verantwoordelijk zijn voor de bloedige aanslagen in Madrid. "De ETA blijft hoofdverdachte in het onderzoek maar we moeten voorzichtig zijn en geen andere pistes uitsluiten", zei de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angel Acebes.

Daarnaast zei de minister ook dat de cassette lijkt op de cassettes die gewoonlijk gebruikt worden voor het onderricht van de Koran. Hij insinueerde ook dat het om een "intoxicatiemanoeuvre" zou kunnen gaan.

Alcala de Henares is het vertrekpunt van de vier treinen die donderdagochtend werden getroffen door aanslagen. Het is tevens ook de plaats waar de bestelwagen op 28 februari gestolen werd.

De minister zei verder dat de aanslagen zijn gepleegd met tien rugzakken die elk acht tot tien kilo explosieven bevatten. "Wij praten dus over meer dan honderd kilo explosieven die een component dynamiet hebben, dat meestal door de ETA wordt gebruikt". "We weten dat het om dynamiet gaat, maar niet welk merk. De hele explosieve lading is immers bij de ontploffingen vernietigd. Angel Acebes alludeerde daarbij naar het industrieel dynamiet titadyn dat al twee keer door de ETA in Frankrijk is gestolen.

21158913

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud