Bijna 380 ton explosieven verdwenen uit opslagplaats Irak

(belga) - Uit een Iraakse opslagplaats zijn sinds het einde van de oorlog tegen Saddam Hoessein bijna 380 ton krachtige explosieven verdwenen. Dat heeft een woordvoerster van het Internationaal Atoom en Energie Agentschap (IAEA) maandag in Wenen gezegd.

Volgens de Amerikaanse krant The New York Times wordt de verdwenen springstof gebruikt voor aanslagen tegen Iraakse soldaten. Bij verschillende aanslagen stierven maandag in Irak minstens 20 mensen en vielen er verschillende gewonden, onder wie ook kinderen en enkele soldaten van de internationale troepenmacht.

Kort na de val van Bagdad in april 2003 uitte het IAEA al de bezorgdheid dat terroristen zich op deze plek, een Iraakse opslagplaats die vooral gekend is onder de naam Al Qaqaa,'"met het grootste gemak aan de beste explosieven konden behelpen' en dat er dus werk moest gemaakt worden van een degelijke en effectieve bewaking. De woordvoerster sluit ook niet uit dat de verdwenen springstof, die gebruikt kan worden bij de ontsteking van een nucleair wapen, in 'verkeerde handen' is terechtgekomen.

Volgens The New York Times gaat het om de explosieven RDX, een belangrijk bestanddeel van de springstof Semtex, en HMX. In het artikel staat eveneens te lezen dat de huidige Iraakse regering al contact heeft gezocht met het IAEA en ook de Amerikaanse veiligheidsdienst CIA werd reeds ingeschakeld.

Voorts ontplofte maandagmorgen in het centrum van Bagdad in de buurt van een Australisch militair konvooi een autobom. Daarbij kwamen drie Irakezen om het leven en raakten zes andere Irakezen en drie Australische soldaten gewond. Bij de slachtoffers waren ook verschillende kinderen die zich in de nabijgelegen school bevonden. In het westen van Bagdad kwam enkele uren later bij een ontploffing een Amerikaanse soldaat om het leven; vijf andere soldaten liepen verwondingen op.

Ondertussen eiste de terroristische groepering van Abu Mussab Al Zarqawi de moord op 49 Iraakse leden van de Nationale Garde op, die afgelopen zaterdag in het oosten van het land werden neergeschoten, in een boodschap die via internet werd verspreid.

Nog op maandag werd een lid van het provinciebestuur van Ninive gedood bij een moordaanslag. Twee van zijn medewerkers kwamen daarbij eveneens om het leven. Bij een ontploffing langs een weg in Bagdad werd ook nog een Estlandse soldaat gedood en raakten vijf anderen gewond. Het is al de tweede Estlandse soldaat die sinds het begin van de oorlog in Irak sneuvelde. In totaal zond het Baltische land een troepenmacht van 45 soldaten naar Irak.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud