Bijna acht op tien Irakezen keuren grondwet goed

(tijd/belga) - De Irakezen hebben bij referendum het ontwerp van Iraakse grondwet goedgekeurd. Volgens verantwoordelijken van de kiescommissie staat 78,6 procent van de Irakezen achter het ontwerp. Om de tekst te verwerpen, dienden drie van de achttien provincies met een tweederde meerderheid tegen het ontwerp te stemmen. Dat gebeurde slechts in twee overwegend soennitische provincies, waardoor het resultaat bindend is.

Bij de volksraadpleging van tien dagen geleden hebben de Irakezen het ontwerp van grondwet voor hun land met 78,59 procent van de stemmen goedgekeurd. In totaal waren er 21,41 procent tegenstemmen, liet de Iraakse kiescommissie weten. 63 procent van de Iraakse bevolking nam deel aan het referendum.

In twee soennitische provincies behaalt het nee-kamp meer dan twee derde van de stemmen. In Anbar stemde ongeveer 96 procent tegen het voorstel, in de provincie Salahaddin gaf 81 procent een nee-stem.

Maar om het ontwerp van grondwet te verwerpen, was nog een derde provincie nodig die de tekst met een tweederde meerderheid afkeurt. In de overwegend soennitische provincie Ninive stemde echter slechts 55 procent tegen de tekst. In de sjiitische en koerdische regio's werd de tekst met een overweldigende meerderheid goedgekeurd.

De soennitische waarnemers hadden een hoger aantal nee-stemmen verwacht in Ninive. Hoewel de kiescommissie beweert dat er geen onregelmatigheden gebeurden bij het tellen van de stemmen, wijzen de soennitische waarnemers erop dat het toch tien dagen duurde vooraleer het provincieresultaat werd bekendgemaakt.

'De resultaten zijn accuraat en eerlijk', aldus Farid Ayya, lid van de kiescommissie. Volgens hem gebeurde het tellen van de stemmen eveneens volgens de internationaal vastgelegde procedures. 'We kunnen spreken van een succes ondanks de late bekendmaking van de resultaten, waardoor geruchten ontstonden over onregelmatigheden bij het telproces', luidt het nog.

De nieuwe Iraakse grondwet wordt van kracht nadat op 15 december een nieuw parlement wordt verkozen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud