Bikini vervolgt Washington wegens kernproeven

(belga) - Bikini, één van de Marshall-eilanden in de Stille Oceaan, heeft Washington voor de rechtbank gedaagd om de zowat 560 miljoen dollar te krijgen die het beloofd werd als vergoeding voor de kernproeven na de Tweede Wereldoorlog. Dat melden officiële bronnen donderdag.

De overheid van Bikini vraagt aan het Amerikaanse federale hof in Washington te bevelen, de schadevergoeding te betalen. Een speciale rechtbank keurde de schadevergoeding goed, maar de Verenigde Staten betaalde het bedrag niet.

De rechtbank werd opgericht door de Amerikaanse regering om de opeenvolgende vragen tot schadevergoeding te beheren na de 67 Amerikaanse kernproeven die werden uitgevoerd op de Marshall-eilanden. Tussen 1946 en 1958 vonden 23 van de experimenten plaats op Bikini.

Na een juridische strijd van meer dan zeven jaar kende de rechtbank in 2001 een schadevergoeding van 563,3 miljoen dollar toe aan de bevolking van het eiland.

'Door de betreurenswaardige lage storting van de Verenigde Staten van amper 45,75 miljoen dollar kon de rechtbank slechts 2,3 miljoen dollar, wat minder dan 0,5 procent van het verschuldigde bedrag is, betalen aan de bevolking van Bikini', schreven de senator van Bikini, Tomaki Juda, burgemeester Eldon Note en leden van de Raad van Bikini in hun verzoek.

De Amerikaanse marine evacueerde de bevolking van Bikini in 1946 voor de kernproeven. Volgens militaire gegevens vroeg de commandant van de marine de inwoners destijds 'hun eiland op te offeren voor het welzijn van alle mensen'.

De inwoners van Bikini werden eerst naar een eiland gestuurd waar ze bijna stierven van honger. In 1948 werden ze overgebracht naar het naburige eiland Kili, waar ze nog steeds wonen. Op het einde van de jaren zestig keerde een honderdtal personen terug naar Bikini, maar ze moesten opnieuw vertrekken in 1978, omdat de graad van radioactiviteit te hoog was op het eiland. Sindsdien woont er niemand meer op het eiland.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud