Bin Laden biedt Europa bestand aan

(belga) - De in Dubai gevestigde satellietzender Al-Arabiya heeft een geluidsopname uitgezonden die toegeschreven wordt aan Osama bin Laden, de leider van de terroristenorganisatie al Qaeda. De boodschap stelt 'vrede' in het vooruitzicht voor de Europese landen die er zich toe verbinden geen moslims aan te vallen en zich niet te mengen in hun zaken. De Europese regeringsleiders wijzen het voorstel resoluut van de hand.

De stem zegt dat de moord door Israƫl op de geestelijke leider van Hamas, Ahmad Yassin, op 22 maart, zal worden gewroken. 'Wij verbinden er ons tegenover God toe sjeik Ahmad Yassin, stichter van de radicale islamitische Palestijnse beweging, te wreken', aldus de stem op het cassettebandje.

De auteur van de boodschap zegt verder dat voor elk Europees land dat het vredesaanbod aanvaardt, 'de vrede ingaat vanaf het vertrek van de laatste soldaat uit onze landen'. De Europese landen hebben, vanaf de uitzending van het bandje, drie maanden de tijd om dit te doen. 'Stop het vergieten van ons bloed om te voorkomen dat dit met dat van u gebeurt. De oplossing ligt in uw handen', aldus nog de stem.

Kort na Al-Arabiya heeft ook de Arabische nieuwszender Al-Jazeera de geluidsband uitgezonden.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, reageerde dat het 'ondenkbaar' is te onderhandelen met Osama bin Laden. De reactie van de minister volgde enkele uren na de moord op een van de vier Italiaanse gijzelaars in Irak.

Ook Londen doet het voorstel als 'absurd' van de hand. 'Er kan niet worden onderhandeld met al Qaeda. Dit is een cynische strategie om Europa en de Verenigde Staten te verdelen', zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

De voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, op bezoek in China, sloot in een reactie elke onderhandeling met de terroristische organisatie uit. De toekomstige Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Miguel Angel Moranitos, zei dat 'zij die de vrede, de democratie en de vrijheid willen, niet moeten luisteren en geen aandacht moeten schenken" aan de aan Osama bin Laden toegeschreven boodschap'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud