Biografie Benazir Bhutto

Benazir Bhutto heeft decennialang een toonaangevende rol gespeeld in de Pakistaanse politiek. De 54-jarige oppositieleidster wou na de verkiezingen van 8 januari opnieuw premier worden. Hoewel ze jarenlang in ballingschap had verbleven, was ze nog altijd erg populair bij grote delen van de Pakistaanse bevolking.

(belga) - Bhutto stamt uit een politieke dynastie. Haar vader, Zulfikar Ali Khan Bhutto, stichtte de Pakistaanse Volkspartij (PPP) en was begin jaren '70 premier van Pakistan. In 1977 werd hij echter afgezet door generaal Zia ul-Haq bij een militaire coup. Twee jaar later werd hij opknoopt.

Benazir, geboren op 21 juni 1953, had toen al haar studies in Oxford en Harvard afgerond. Ze kreeg verscheidene keren huisarrest van het leger en belandde enkele keren in de gevangenis. In 1984 ging ze in ballingschap naar Groot-Brittannië en bouwde van daaruit de Pakistaanse Volkspartij opnieuw op.

De charismatische Benazir keerde in 1986 naar Pakistan terug en werd in 1988, op 35-jarige leeftijd, de eerste vrouwelijke premier van een islamitisch land. Twee jaar later moest ze echter al aftreden na klachten wegens corruptie. In 1993 kwam ze opnieuw aan de macht, maar in 1996 werd ze, opnieuw op verdenking van corruptie, afgezet. Om niet zoals haar echtgenoot Ali Asif Zardari in de cel te belanden wegens corruptie, ging ze in 1999 in vrijwillige ballingschap naar Groot-Brittannië en Dubai. Haar echtgenoot en hun drie kinderen volgden haar later.

Toch bleef Bhutto ook tijdens haar ballingschap politiek actief en dirigeerde ze de Pakistaanse Volkspartij vanop afstand.

Op 18 oktober 2007 keerde Benazir Bhutto uit ballingschap terug. De Pakistaanse president Pervez Musharraf had haar immers amnestie verleend en had, onder druk van de Verenigde Staten, een akkoord onderhandeld om de macht met haar te delen. Toch keerde Bhutto Musharraf in november al de rug toe toen hij de noodtoestand afkondigde. Bhutto zag hierin een manoeuvre van Musharraf om kost wat kost aan de macht te blijven. Musharraf hield echter vol dat hij de noodtoestand afgekondigd had omwille van een terreurdreiging.

Bij de thuiskomst van Benazir Bhutto op 18 oktober 2007 was er een dubbele zelfmoordaanslag gepleegd op het konvooi van de oppositieleidster. Daarbij waren 140 mensen omgekomen. Bhutto zelf was ongedeerd gebleven. De autoriteiten hadden Bhutto sindsdien gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen van moslimextremisten op haar leven. Bhutto zelf beschuldigde verschillende "hoge verantwoordelijken", machthebbers en leden van de inlichtingendiensten, ervan achter de aanslag van 18 oktober schuil te gaan.

In haar verkiezingscampagne richtte Bhutto haar pijlen op Musharraf, maar vooral ook op het moslimfundamentalisme in Pakistan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud