Blair ontsnapt aan nederlaag in Brits Lagerhuis

De Britse premier Tony Blair is dinsdagavond ontsnapt aan een nederlaag in het Lagerhuis. Tijdens de stemming over een motie waarin de onmiddellijke oprichting werd gevraagd van een onderzoekscommissie over het Britse beleid jegens Irak, werd Blair niet in de minderheid gesteld.

(belga) De motie werd verworpen met een meerderheid van 25 stemmen. Tweehonderddrieënzeventig afgevaardigden stemden voor de oprichting van een onderzoekscommissie, 298 tegen. De overwinning is symbolisch belangrijk voor Blair. De Britse partijen, zijn eigen Labourpartij incluis, namen zijn Irakbeleid steeds meer onder vuur.

De Schotse en Welshe nationalisten hadden de motie ingediend. Het was bij de stemming uitkijken naar hoeveel parlementsleden van Labour gingen rebelleren, maar uiteindelijk trok Blair aan het langste eind. De Britse premier is tegen een onderzoek gekant zolang er Britse troepen in Irak aanwezig zijn. Een onderzoek zou volgens Blair kunnen worden geïnterpreteerd als een teken van zwakte van Londen en de positie van de militairen in Irak verzwakken.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud