Blair roept op herverkiezing Bush 'onder ogen te zien'

(belga) - De Britse premier, Tony Blair, heeft de Europese leiders opgeroepen uit 'hun staat van ontkenning' te treden en de realiteit van de herverkiezing van de Amerikaanse president, George W. Bush, onder ogen te zien. Dat deed hij in een interview dat vrijdag door het Britse dagblad The Times is gepubliceerd.

'De verkiezing heeft plaatsgehad. De VS hebben gesproken. De rest van de wereld zou moeten luisteren', stelt Blair in het interview, dat werd gehouden alvorens hij naar Brussel vertrok om deel te nemen aan de EU-top.

De Britse premier roept ook op tot een versterkte samenwerking tussen de VS en de landen die tegen de oorlog in Irak gekant waren, zonder die met name te noemen. 'Het is ook belangrijk dat Amerika naar de rest van de wereld luistert. Maar het feit is dat president Bush er nog voor vier jaar is. Hij is er omdat het Amerikaanse volk besloten heeft hem te verkiezen', aldus Blair in The Times.

'Bepaalde personen verkeren in een soort staat van ontkenning', aldus de premier zonder namen te noemen. Die personen zullen spoedig 'in een ontvankelijker geestesgesteldheid' verkeren, zo voorspelt hij. Blair belooft zijn rol als brug tussen de twee continenten nog ernstiger op te vatten dan voorheen. Hij meent dat het Verenigd Koninkrijk in dit opzicht over een 'unieke positie' beschikt wegens zijn 'immens sterke' relatie met de Verenigde Staten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud