Blair schrijft verkiezingen uit op 5 mei - update

(tijd/belga) - De Britten gaan op 5 mei naar de stembus om een nieuw parlement te verkiezen, zo heeft premier Tony Blair dinsdag bekendgemaakt. Blair liet weten dat zijn Labour-partij een 'missie' heeft om ook een derde termijn te regeren. Volgens de laatste opiniepeilingen is de voorsprong van Labour op de Conservatieven aan het tanen.

Bij de jongste verkiezingen op 7 juni 2001 won Labour 43 procent van de stemmen, ten aanzien van 32 procent voor de Conservatieve partij. Blair leidde zijn hervormde Labourpartij voor het eerst naar de verkiezingsoverwinning in mei 1997, na achttien jaar op de oppositiebanken. Als Labour nu ook voor de derde keer op rij de stembusgang wint, is dat een nooit geziene stunt in de geschiedenis van Labour.

Toch blijkt uit opiniepeilingen dat de voorsprong van Labour op de Conservatieven, onder leiding van Michael Howard, verkleint. De kloof tussen beide partijen zou nog slechts 3 procent bedragen.

Volgens peilingen krijgt Labour 35 tot 37 procent van de stemmen. De Conservatieven zouden 33 tot 35 procent van de stemmen binnenhalen en de Liberal Democrats zijn goed voor 20 procent.

Experts menen echter dat de opkomst bij de stembusgang wel eens tot een nooit gezien dieptepunt zou kunnen zakken. En dat kan de resultaten beïnvloeden. Een opiniepeiling die dinsdag werd gepubliceerd, toont zo aan dat de Conservatieve partij 5 procent meer stemmen krijgt dan Labour bij kiezers die vastbesloten zijn hun stem uit te brengen. In 2001 trok slechts 59 procent van de stemgerechtigde Britten naar de stembus. "De kiezers zijn Blair beu, maar ze zijn nog niet klaar voor Howard", schreef de krant Times dinsdag.

Blair trok dinsdag naar Buckingham Palace om de koningin te vragen het parlement tegen volgende week maandag te ontbinden. De partijen hebben dan vier weken om intensief campagne te voeren.

Eerder op de dag kondigde Stephen Wilkinson, het Labour-parlementslid voor Ribble Valley, aan dat hij overloopt naar de Liberaal-Democraten. Hij zei ontgoocheld te zijn over de toenemend autoritaire stijl van Tony Blair.

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud