Advertentie

Blair sluit verdere troepenvermindering in Irak niet uit

Een dag nadat de Britse premier Tony Blair had aangekondigd 1.600 soldaten terug te trekken uit Irak, heeft hij donderdag een verdere troepenvermindering niet uitgesloten."Wanneer de omstandigheden het vereisen, zullen wij dit doen", zo zei de regeringsleider tegen de openbare omroep BBC.

(belga) Hij voegde eraan toe dat de veiligheidssituatie in het zuiden van Irak "duister" blijft. Daarvoor zijn in de eerste plaats extremisten verantwoordelijk en niet de invasie van de geallieerden. "Ik denk dat wij ons niet moeten verontschuldigen voor onze daden in Irak. Wij proberen de democraten tegen de terroristen te steunen", aldus Blair.

De Britse krant Daily Telegraph berichtte donderdag dat minstens 4.000 van de in totaal 7.100 Britse soldaten nog zeker vijf jaar in Irak blijven. Op gezag van niet nader genoemde militaire bronnen voegde het dagblad eraan toe dat één brigade minstens even lang zal blijven totdat de Amerikaanse troepen zich uit Irak hebben teruggetrokken.

De vroegere minister van buitenlandse zaken Douglas Hurd heeft een officieel onderzoek geëist naar wat er bij de planning voor de invasie in 2003 en daarop allemaal verkeerd is gedaan.

Volgens de provinciegouverneur van het Iraakse Basra worden in juli zowat 3.000 Iraakse soldaten naar Basra gestuurd als compensatie voor de gedeeltelijke terugtrekking van het Britse contingent. Er zijn volgens Mohammed al-Waeli ook besprekingen omtrent de modaliteiten van de terugtrekking.

Op gezag van oogggetuigen berichtte het Iraakse persbureau INA dat ten noorden van de stad Baquba een achtste Amerikaanse legerhelikopter zou zijn neergestort. Niemand zou zijn gewond. Amerikaanse soldaten hebben in Irak drie "terroristen" gedood.

Bij een aanslag in de West-Iraakse stad Ramadi zijn volgens de Arabische nieuwszender al-Arabija 26 Irakezen gedood. Vier Iraakse soldaten zijn beschuldigd van verkrachting van een veertigjarige vrouw in de stad Mosoel. De moeder van elf kinderen zegt dat de militairen hun daad hebben gefilmd en op het internet hebben gepost.

Blair verzekerde tegenover de BBC ook dat er momenteel helemaal geen voorberedingen zijn voor een militaire interventie in Iran, wat volgens hem ook geldt voor de VS. "Niemand bereidt een militaire actie voor, niemand wil een militaire actie in Iran. Ik heb geen weet van iemand in Washington die een militaire actie in Iran zou voorbereiden", aldus de premier, voor wie de diplomatieke weg de "geijkte" is om een oplossing voor de "crisis" rond het Iraanse atoomprogramma.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud