Blair ziet mogelijkheden in Midden-Oosten

Tony Blair, de nieuwe gezant van het Kwartet in het Midden-Oosten, denkt dat er "mogelijkheden" zijn om een dialoog tussen Israëli's en Palestijnen te bevorderen. Dat heeft hij dinsdag verklaard na een ontmoeting met de Israëlische president Shimon Peres.

(tijd) "Ik heb een gevoel dat er mogelijkheden bestaan. Het gaat er nu om erachter te komen of dat ook concreet vertaald kan worden", zei Blair. Hij zei ook dat hij gekomen is om te luisteren en te leren.

Blair sprak dinsdag niet alleen met Peres, maar ook met de Palestijnse president Mahmoed Abbas. Dinsdagavond volgt een gesprek met Ehud Olmert, de Israëlische premier.

Het is het eerste bezoek van Blair aan het Midden-Oosten in zijn hoedanigheid van gezant van de Verenigde Staten, de Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland voor het Midden-Oosten. De missie is vooral bedoeld om de oprichting van stabiele Palestijnse instellingen te bevorderen.

Er is echter geen ontmoeting gepland met Hamas, de Palestijnse islamistische beweging die sinds 15 juni de controle over de Gazastrook heeft verworven.

Tony Blair, de voormalige premier van Groot-Brittannië, werd op 27 juni aangesteld als gezant van het Kwartet in het Midden-Oosten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud