Bloederige aanslagen in Pakistan en Irak

Het Pakistaanse Islamabad en Bagdad in Irak werden het voorbije weekend getroffen door bloederige zelfmoordaanslagen. Rond dezelfde tijd werden in Groot-Brittannië mogelijke verdachten van de mislukte zelfmoordaanslagen in Londen en Glasgow aangehouden.

(tijd) Bijna zeventig doden in Pakistan. Tien doden in Bagdad. En een videoboodschap van de superterrorist Osama bin Laden. Het terrorisme in de wereld beleefde weer drukke dagen.

Televisiestations in de Verenigde Staten kibbelen over de echtheid van de beelden van Bin Laden, of beter over het tijdstip waarop ze zijn opgenomen. De volgelingen van de zelfverklaarde leider van de Afghaanse vleugel van Al Qaeda sloegen de voorbije dagen in elk geval keihard toe.

In Pakistan, sinds de Amerikaanse inval in Afghanistan zo'n beetje de nieuwe uitvalsbasis voor een groep Afghaanse islamextremisten en voor de vroegere heersers van de taliban, lieten zaterdag 24 en gisteren 16 soldaten het leven bij zelfmoordaanslagen in Islamabad. Bij aanslagen buiten de Pakistaanse hoofdstad vielen nog eens zo'n 30 doden. Vermoed wordt dat de zelfmoordaanslagen represailles zijn, na de gewelddadige bestorming door de troepen van president Pervez Musharraf, vorige dinsdag, van de door extremistische studenten bezette Rode Moskee. Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van Al Qaeda, riep na de bestorming op tot verzet. Talibanmilities bliezen prompt het vredesakkoord uit 2006 met de Pakistaanse regering eenzijdig op en bezwoeren de regering om de troepenconcentraties bij de grens met Afghanistan weer af te bouwen. Stephen Hadley, woordvoerder van het Witte Huis, betuigde zijn steun aan Musharraf. Hij gewaagde van een hergroepering van Talibantroepen in Pakistan.

Ook in de Iraakse hoofdstad Bagdad vielen gisteren tien doden bij een zelfmoordaanslag. Daardoor zwelt de druk op de Amerikaanse president George W. Bush nog meer aan. Het gemiddelde aantal doden bij aanslagen is intussen naar 22 per dag gestegen. Vanuit alle hoeken klinken stemmen om de Amerikaanse troepen uit Bagdad terug te trekken. Intussen smeekt de Amerikaanse legerleiding om meer Iraakse troepen, en vragen de VS aan de Iraakse parlementairen om hun vakanties in augustus op te schorten en wetten te stemmen die de veiligheid in hun land bevorderen.

Ook Europa was de voorbije dagen in de ban van de terreur. Scotland Yard zou gisteren twee artsen hebben aangehouden in verband met de mislukte aanslagen met bomauto's in Londen en Glasgow op 29 en 30 juni. Drie verdachten, twee Indische en een Iraakse arts, zijn intussen in staat van beschuldiging gesteld. Een Jordaanse arts en een Indische ingenieur zitten nog steeds in de cel, twee stagiair-artsen en een Jordaanse vrouw werden het voorbije weekend vrijgelaten.

Nog in Groot-Brittannië werd trouwens voor een nieuwe aanslag gevreesd toen de grootwarenhuisketen Tesco zaterdagmiddag 14 vestigingen onverwacht sloot vanwege 'een veiligheidsrisico'. Noch de politie, noch de directie van de warenhuisketen wilde bevestigen dat de vrees voor een extremistische aanslag aan de basis van de plotse sluiting lag. Gisteren waren alle Tesco's gewoon open in Groot-Brittannië.

foto reuters

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud