Bloedige dag in Bagdad: minstens 180 doden

Bij een reeks verschrikkelijke terreuraanslagen zijn in de Iraakse hoofdstad op een en dezelfde dag minstens 180 mensen gedood. Alleen al op een markt aan de oever van de Tigris in de wijk al-Sadriya stierven woensdag bij de ontploffing van een autobom volgens veiligheidskringen minstens 120 mensen en raakten 150 anderen gewond.

(belga) Het ministerie van Defensie sprak van 112 doden en 115 gewonden, de nieuwszender al-Arabiya aanvankelijk van 85 doden. Alle aanslagen vonden plaats in door overwegend sjiieten bewoonde wijken.

Ondanks het nieuwe veiligheidsplan voor Bagdad ("the surge"), waardoor sinds half februari 3.000 bijkomende Amerikaanse en 10.000 Iraakse soldaten door de straten van de hoofdstad patrouilleren, slaagden de extremisten erin een nieuw bloedbad onder de burgerbevolking aan te richten.

Twintig Irakezen kwamen volgens de politie om het leven toen een tweede autobom in het oosten van Bagdad explodeerde. Dertig anderen raakten gewond. Bij een derde aanslag met een bomauto in een hoofdstraat van de wijk Karrada stierven tien mensen en raakten er minstens tien gewond. Eerder had de politie bekendgemaakt dat ze in de hoofdstad binnen 24 uur de lijken van 25 geëxecuteerde slachtoffers had aangetroffen.

Premier Noeri al-Maliki ontkende inmiddels berichten over het ontslag van Defensieminister Abdoel Kader al-Obeidi. Dat meldde de staatstelevisie al-Irakiya onder aanhaling van het bureau van de regeringsleider. De soennitische partij Iraaks Consensusfront van Adnan al-Doelaimi had het ontslag van de soennitische minister geëist, onder meer omdat zijn deelneming aan Amerikaans-Iraakse militaire operaties in de provincie Anbar omstreden is. Iraakse media hadden dinsdag nog bericht dat al-Maliki de minister op verzoek van het Consensusfront had ontslagen, omdat de partij ermee had gedreigd zich uit de regering terug te trekken.

Het Iraakse persagentschap INA meldde dat bij een gemeenschappelijke razzia van Amerikaanse en Iraakse soldaten in de stad Khalis, sjeik Ali Hoessein al-Bajati van de Sadr-beweging en elf militieleden van het Mahdi-leger (van geestelijke Moqtada al-Sadr) werden opgepakt. In de Zuid-Iraakse provincie Maisan nam het Iraakse leger officieel de verantwoordelijkheid voor de veiligheid over van de Britse troepen. Bij de overhandigingsplechtigheid op een militaire luchthaven in de omgeving van de stad Amara riep de nationale veiligheidsadviseur van de regering, Moewaffak al-Rubai, de provinciebewoners in een toespeling op Iran op, "hun grenzen met de buurlanden goed gesloten te houden".

foto epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud