Bolivia akkoord met alle oliemaatschappijen

De Boliviaanse staat heeft een akkoord bereikt met alle buitenlandse oliemaatschappijen die in het land actief zijn, de Braziliaanse groep Petrobras en het Spaanse Repsol inbegrepen.

De Boliviaanse president Evo Morales - Foto Bloomberg

(belga) - Dat meldt de Boliviaanse brandstofminister Carlos Villegas na het verstrijken, zaterdagnacht om middernacht, van de termijn voor de nationalisatie van de sector.

'Het akkoord is met alle partijen getekend', aldus Villegas. De officiële aankondiging door president Evo Morales wordt binnenkort verwacht.

Petrobras en Repsol zijn de grootste spelers in de gassector in Bolivia, een land dat over naar schatting 1.550 miljard kubieke meter aardgas beschikt en daarmee na Venezuela de grootste voorraad in de regio in huis heeft. Petrobras kondigde kort voor het verstrijken van de termijn aan dat het met de Boliviaanse regering een akkoord had getekend over de voortzetting van de gasexploitatie in Bolivia. Petrobras was de derde maatschappij die een akkoord tekende, na het Franse Total en het Amerikaanse Vintage vrijdag.

In totaal zijn in Bolivia twintig oliemaatschappijen actief. De akkoorden volgen op onderhandelingen in het kader van de nationalisering van de brandstoffen die in mei door president Evo Morales werd afgekondigd.

Het nationaliseringsdecreet bepaalt dat de buitenlandse oliebedrijven hun productie moeten overdragen aan het nationale bedrijf Yacimientos Petroliferos Fiscales Bolivianos (YPFB). Alleen YPFB mag bepalen hoeveel aardolie voor welke prijs op de binnenlandse en buitenlandse markten mag worden verkocht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud