Bolton stapt op als VN-ambassadeur VS - update

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, John Bolton, stapt op nu blijkt dat de Senaat zijn benoeming niet goedkeurt. President Bush had zijn aanstelling er vorig jaar doorgeduwd tijdens een parlementair reces.

(belga/tijd) - Die aanstelling was echter tijdelijk, en om langer te duren dan 1 januari 2007, moet de Senaat Boltons aanstelling bekrachtigen. Nu blijkt dat dit niet zal gebeuren, hield Bolton de eer aan zichzelf en diende zijn ontslag in. Dat ontslag werd door president Bush aanvaard.

"De president heeft zich met tegenzin neergelegd bij Boltons besluit om zijn functie neer te leggen", aldus woordvoerster Dana Perino van het Witte Huis.

Bolton is momenteel voor een beperkte periode VS-ambassadeur bij de VN: hij was een 'recess appointment'. Omdat ook destijds de tegenstand in het Congres tegen Boltons kandidatuur te groot was, werd hij door Bush benoemd tijdens een parlementair reces. Zo'n mandaat is maar geldig gedurende de lopende legislatuur. Om in functie te blijven, moest Bolton in de Senaat herkozen worden.

Die herverkiezing zou een delicate zaak worden, want niet alleen hebben de Democraten na de verkiezingen vanaf januari een meerderheid in het Congres, zelfs in Republikeinse kringen is Bolton omstreden.

Op 9 november droeg Bush hem opnieuw voor in de Senaat. Maar de kans dat Boltons benoeming ditmaal wel zou worden goedgekeurd, leek dus zeer klein.

De officiële aankondiging wordt verwacht rond 21 uur Belgische tijd. Wanneer een opvolger bekendgemaakt wordt, werd niet gepreciseerd

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud