Bomaanslag Moskou eist veertigtal doden

(tijd/belga) - In volle ochtendspits is vrijdag in Moskou een bomaanslag op een metrotrein gepleegd, volgens de Russische autoriteiten door een zelfmoordterrorist. Er vielen minstens 39 doden en honderden gewonden. De overheid ziet de aanslag als het werk van Tsjetsjeense terroristen.

De ravage in het metro-rijtuig was enorm (foto Belga)

In een reactie riep de Russische president Vladimir Poetin de internationale gemeenschap op tot eenheid tegen het terrorisme, "die plaag van de 21ste eeuw".

Hulpverleners ter plaatse zeiden volgens het persbureau Itar-Tass dat het dodental tot 50 kan oplopen. "Volgens voorlopige gegevens zijn 39 mensen omgekomen", zei Aleksandr Tsjekalin, vice-minister van Binnenlandse Zaken, die een crisiscel opzette. Een honderdtal mensen raakte gewond volgens het ministerie van Noodtoestanden. "Er liggen overal stukken van lichamen" en het is heel moeilijk een precieze balans te maken, voegde Tsjekalin eraan toe, terwijl reddingswerkers doden en gewonden naar boven haalden.

"Het is een aanslag", zei de woordvoerder van de politie van Moskou, Kirill Mazoerin, op de plaats van het onheil. Hij maakte gewag van explosieven met een kracht van een kilo TNT "die wellicht door een kamikazeterrorist" tot ontploffing werden gebracht.

In Rusland wijst dergelijke hypothese doorgaans naar Tsjetsjeense separatisten, aan wie de voorbije maanden verscheidene zelfmoordaanslagen werden toegeschreven. "Het is niet uitgesloten dat de ontploffing van vandaag een schakel is in een ketting van aanslagen die het voorbije jaar in Rusland werden gepleegd", werd op het ministerie van Binnenlandse Zaken gezegd.

De explosie deed zich om 8.40 uur plaatselijke tijd tussen het Paveletskaja- en het Avtozavodskaja-station in het zuiden van Moskou voor in de tweede wagon van een metrotrein, die op weg was naar het centrum van de hoofdstad. Meteen brak een felle brand uit in de metrotunnel.

Het gerecht opende een onderzoek voor terrorisme en moord met voorbedachtheid.

Sinds de aanvang van de tweede oorlog in Tsjetsjenië in oktober 1999 werden in de Russische hoofdstad al verscheidene aanslagen gepleegd. Op 9 december 2003 vielen bij een zelfmoordaanslag zes doden en 14 gewonden voor een hotel in het stadscentrum, tegenover het Kremlin. De aanslag werd aan een Tsjetsjeense kamikaze toegeschreven. Op 5 juli 2003 werd een twintigtal mensen gedood bij een dubbele zelfmoordaanslag op een rockconcert.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud