Bombrieven ontploffen in Brussel en Manchester

(belga) - In de loop van maandagvoormiddag zijn in totaal vijf verdachte brieven ontdekt op de verschillende verdiepingen van het Europese Parlement in Brussel. Een exemplaar ontplofte. Een andere bombrief ontplofte in het Britse Manchester in een kantoor van een europarlementslid. Nergens vielen gewonden. Het parket in Bologna denkt dat een groep Italiaanse anarchisten achter de campagne schuilgaat.

De fractieleider van de christen-democraten in het Europees Parlement, de Duitser Hans-Gert Poettering, heeft maandagochtend in Brussel een bombrief ontvangen. De brief ontplofte in de handen van een medewerkster van Poettering. Volgens de politie vielen geen gewonden. "Een vrouwelijke medewerker opende vanochtend de post. De brief die eruit zag alsof ze breekbaar materiaal bevatte, explodeerde en vatte meteen vuur", bevestigt woordvoerder Robert Fitzhenry van de Europese christen-democraten (EVP).

Een andere bombrief was gericht aan het Spaanse europarlementslid José Ignacio Salafranca, eveneens van de fractie van de Europese christen-democraten. De brief werd geneutraliseerd door de ontmijningsdiensten.

De brieven gericht aan Poettering en Salafranca werden op 22 december vanuit Bologna verstuurd. Het gaat om grote bruine enveloppen waarin in beide gevallen een videocassette stak.

In Manchester ontplofte een bombrief die gericht was aan het kantoor van het socialistische europarlementslid Gary Titley. Daarbij vielen geen gewonden.

De voorbije weken kregen ook voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie in Bologna, de politiedienst Europol in Den Haag, de Europese Centrale Bank in Frankfurt en de gerechtelijke dienst Eurojust in Den Haag te maken met bombrieven verstuurd vanuit Bologna. Niemand raakte daarbij gewond.

Het parket in Bologna denkt dat een groep Italiaanse anarchisten achter de campagne schuilgaat. Procureur Enrico Di Nicola beval daarom op 31 december alle postpakketten tegen te houden die geadresseerd zijn aan de Europese instellingen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud