Boos Moskou schort top met Kiev op

Dmitri Medvedev (foto AFP) ©AFP

Een voor volgende week geplande ontmoeting tussen de Russische en Oekraïense regeringen is door Moskou voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev dinsdag bekendgemaakt. Reden voor de opschorting is de ondertekening van de 'ondoordachte en niet professionele' verklaring maandag waarin de voorwaarden zijn vastgelegd waaraan Kiev moet voldoen om recht te hebben op westerse investeringen in zijn gasnetwerk. In die verklaring wordt over Rusland met geen woord gerept.

(belga) - Europa is enorm afhankelijk van Russisch gas en 80 procent van die toevoer bereikt het oude continent via Oekraïne. In de verklaring maandag, die mee werd ondertekend door de Europese Commissie, de Europese Investeringsbank, de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling en de Wereldbank, belooft Oekraïne onder meer om een einde te maken aan de ondoorzichtigheid in zijn gassector. Corruptie zal gebannen worden, er zou een onafhankelijke netwerkbeheerder komen en ook zouden transparante, op Europese leest geschoeide tarieven voor toegang tot het netwerk van gaspijpleidingen ingevoerd worden.

Over Rusland wordt in de verklaring evenwel niet gesproken, en dat gaat er bij Medvedev niet in. 'De inhoud werpt verschillende vragen op, dat is het minste wat we kunnen zeggen', zei hij maandag tijdens een vergadering van de Russische veiligheidsraad. 'Het is duidelijk dat het gas van nergens anders dan Rusland kan komen, maar niemand heeft daar met ons over gesproken.'

De topontmoeting tussen Kiev en Moskou, die voor begin april gepland was, wordt uitgesteld, kondigde Medvedev aan. 'Laten we het overleg uitstellen tot we het probleem hebben opgelost', zei hij. 'Het lijkt me dat dit document op zijn minst ondoordacht en niet professioneel is.'

De Oekraïense eerste minister Joelia Timosjenko noemt de verklaring ondertussen 'een zege voor Oekraïne, die niet tegen Rusland gericht is'. Voor de modernisering van zijn gasnetwerk wil Kiev bovendien met Moskou samenwerken, zei ze.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud