Boris Jeltsin overleden

De voormalige Russische president Boris Jeltsin is maandag overleden. Jeltsin werd 76. Dat heeft de persdienst van het Kremlin meegedeeld. Het persagentschap Interfax meldde onder aanhaling van behandelende artsen dat Jeltsin gestorven is aan een plotselinge hartstilstand.

(belga/tijd) - Van 1961 tot 1990 was Jeltsin lid van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. In 1986 werd hij door Michail Gorbatsjov benoemd tot partijchef van Moskou waar hij zich onder meer inzette voor de bestrijding van corruptie. Als Jeltsin korte tijd later vindt dat de perestrojka van Gorbatsjov te langzaam gaat, bekoelt de relatie tussen hen.

In 1989 wordt Jeltsin verkozen tot lid van het Congres van Volksafgevaardigden en krijgt hij zitting in de Opperste Sovjet (hoogste orgaan van de Sovjet-Unie). In 1990 verlaat Jeltsin de Communistische Partij om zich partijloos kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen. Op 12 juni 1991 wint Jeltsin met 57 procent van de stemmen de verkiezingen.

In de daaropvolgende jaren had Jeltsin op zeer regelmatige basis contacten met de Amerikaanse president Bill Clinton (foto) waarbij de relatie tussen beide landen steeds beter werd. Zijn presidentschap had echter ook zijn rumoerige momenten en Jeltsin stuurde meerdere keren het gehele kabinet naar huis. Op 31 december 1999 legt hij het presidentschap neer.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud