Advertentie

Bos wil bonusafspraken met banken openbreken

Wouter Bos (Foto Hollandse Hoogte) ©Kiestra/Hollandse Hoogte

De Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos wil de afspraken die hij heeft gemaakt met financiële instellingen over hun bonusbeleid, openbreken en aanscherpen.

(belga) - Hij wil dat niet alleen de topbestuurders van banken en verzekeraars die overheidssteun hebben gekregen afzien van bonussen, maar dat ook het senior management geen bonus krijgt voor de periode die met terugwerkende kracht begint op 1 januari van dit jaar.

Bos schrijft dat maandag in een brief aan de Nederlandse Tweede Kamer. Bos wil ook dat er geen variabele beloningen worden toegekend die niet zijn vastgelegd in de cao. Dergelijke beloningen, die vallen binnen de discretionaire bevoegdheden van het management van het bedrijf, zijn volgens Bos 'ongepast'.

Bij eventuele nieuwe steunoperaties wil de minister daarom vastleggen dat discretionaire beloningen binnen de gehele onderneming gedurende de overheidssteun 'op nul gaan', voor zover ze niet zijn afgesproken in de cao. Verder wil hij de vertrekregelingen van het senior management bij nieuwe steun maximeren op één vast jaarsalaris.

Bos krijgt over ruim een week de top van de financiële sector op bezoek in een poging tot een herenakkoord te komen over nieuwe bonusafspraken. Bos schrijft de Kamer dat hij op de bestuurders een zwaar beroep zal doen 'om een ommekeer te maken in de te royale (variabele) beloningen die bij hun ondernemingen veelal worden toegekend'. Hij wil een cultuurverandering in de sector.

Als Bos' pogingen om dat via overleg te bereiken geen succes hebben, gaat hij bekijken of er wettelijke of fiscale ingrepen mogelijk zijn om de matiging van de beloningen alsnog af te dwingen. De PvdA-minister kijkt daarbij onder meer naar de Verenigde Staten. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nam vorige week een wet aan die bonussen bij bedrijven die veel staatssteun krijgen, zwaar gaat belasten. De wet is een reactie op de ophef over bonussen die bij het Amerikaanse verzekeringsconcern AIG zijn betaald, terwijl dat bedrijf met miljarden overheidssteun overeind moest worden gehouden.

Bos reageerde maandag ook op het bericht dat ING de top 1200 vraagt af te zien van hun bonus over 2008. Hij noemde het een goed begin. 'Prachtig dat ze dat uit eigener beweging doen, maar het is nog niet genoeg. De hoofdregel is dat er geen plaats meer is voor bonussen bij financiële instellingen die overheidssteun krijgen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud