Bos wil bonuscultuur strenger aanpakken

Wouter Bos - Foto Photonews ©Photo News

Nederland heeft een nieuwe stap gezet in de aanpak van de bonuscultuur. Minister van Financiën Wouter Bos maakt het mogelijk dat de raad van commissarissen van een bedrijf een variabele bonus bij een bestuurder kan terugvorderen als blijkt dat die is toegekend op basis van onjuiste (financiële) gegevens. De raad mag ook eerder toegekende beloningen naar beneden (of naar boven) bijstellen.

(belga) - Bos herhaalde donderdag in het Kamerdebat over de aanpak van de economische crisis nog eens zijn ongenoegen over de bonuscultuur en de problemen die hij soms heeft om de beloningen aan te pakken. "Als er iemand de pest in heeft dat hij met lege handen staat, ben ik het wel. Ik vecht me drie keer in de rondte. Soms lukt het, helaas soms ook niet."

Bos verweerde zich tegen kritiek van de oppositie in de Kamer dat hij gefaald zou hebben. "Wie falen zijn de bankiers die deze eisen stellen. Zij moeten zich realiseren dat het draagvlak in Nederland ontbreekt en welke schade ze hiermee berokkenen. Ik kan geen verantwoordelijkheid nemen voor zaken waar ik niet verantwoordelijk voor ben, hoe graag ik ook zou willen."

Tegenzin

Bos had eerder donderdag al aangegeven te balen van de vertrekvergoedingen van 772.000 en 591.200 euro voor directieleden van De Nederlandsche Bank (DNB). Maar hij kon niet anders dan zich er met "ongelooflijk veel tegenzin" bij neerleggen omdat er juridisch niets meer aan te doen was. Het ging om afspraken die jaren geleden al zijn vastgelegd. In het Kamerdebat zei Bos dat er nog een directielid zit bij DNB die mogelijk in de toekomst van dezelfde vertrekvergoeding gebruik kan maken.

Bos gaat komende maandag om de tafel zitten met de top van de Nederlandse financiële sector om een herenakkoord te sluiten over bonussen, vergoedingen en premies. Hij zal op de bestuurders een zwaar beroep doen "om een ommekeer te maken in de te royale (variabele) beloningen die bij hun ondernemingen veelal worden toegekend". Bos studeert ondertussen ook de wettelijke en fiscale mogelijkheden om de bonussen de kop in te drukken.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud