Advertentie

Botsing tussen Britse en Franse kernonderzeeër

Foto AFP ©AFP

Begin deze maand zijn in de Atlantische Oceaan een Britse en een Franse kernonderzeeër met elkaar in botsing gekomen. Dat hebben maandag meerdere Britse kranten bericht, waarna er bevestiging kwam van het Franse ministerie van defensie.

(belga) - Volgens de Sun, Times en Daily Telegraph botsten de duikboten op 3 of 4 februari onder water terwijl ze een aparte missie vervulden. Er waren telkens ongeveer 250 matrozen aan boord. De vaartuigen raakten beschadigd raakten, maar de nucleaire installaties werden niet getroffen.

Vorige week liet het Franse ministerie van Defensie weten dat de Triomphant onder water een 'onderzees object' had geraakt en op eigen kracht naar zijn basis aan het eiland Ile-Longue (Finistère) kon terugkeren. Het ministerie zinspeelde toen op de hypothese van een botsing met een container. De sonarkoepel aan de voorzijde raakte beschadigd. Niemand van de opvarenden raakte gewond en de nucleaire veiligheid kwam op geen enkele moment in het gedrang, noch wat betreft de voortstuwing noch de raketten die de Triomphant kan lanceren, zo luidde het in de mededeling.

Maandag bevestigde hetzelfde ministerie dan de botsing van zijn duikboot met een een Britse U-boot. Dit gebeurde bij een routinevaart in de Atlantische Oceaan aan geringe snelheid. Het ministerie herhaalde dat er geen gewonden zijn gevallen, dat de nucleaire veiligheid niet in het gedrang is gekomen en dat de Triomphant naar Brest is teruggekeerd.

In Londen weigerde het ministerie van Defensie alle commentaar over operaties van onderzeeërs. Niettemin verzekerde een woordvoerder 'te kunnen bevestigen dat de Britse afschrikkingsmacht op geen enkel ogenblik in het gedrang was' en dat de nucleaire veiligheid niet in gevaar is geweest.

De Britse duikboot werd voor herstellingen naar het Schotse Faslane gesleept. Het is een van de vier Britse kernonderzeeërs die raketten lanceren.

Ook Frankrijk heeft er zo vier, waarvan er drie van een nieuwe generatie zijn, waaronder de Triomphant die in 1997 in dienst kwam.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud