Brand Marokkaanse gevangenis: grootste brand ooit in gevangenis

(belga) Negenenveertig personen zijn vrijdag omgekomen bij de brand in de gevangenis van El Jadida (200 km ten zuiden van Rabat). Het gaat om de grootste brand ooit in een Marokkaanse gevangenis, zegt advocaat Abderrahim Jamaï, voorzitter van de Marokkaanse gevangeniskoepel (OMP).

De Marokkaanse koning Mohammed VI condoleerde intussen de familie van de slachtoffers en vroeg de gewezen premier Abderrahmane Youssoufi en zijn opvolger Driss Jettou om ter plaatse te gaan. De Marokkaanse minister van Justitie heeft hij gelast met een onderzoek naar de brand, aldus het Marokkaanse persagentschap MAP.

Volgens MAP verbleven in de gevangenis 1.313 gedetineerden terwijl de strafinstelling slechts was voorzien op 1.000 plaatsen. De brand werd rond 1.30 uur opgemerkt in een gevangenispaviljoen maar het vuur veroverde snel drie andere paviljoenen en vele gedetineerden, aldus het MAP. "De oorzaak van de brand is nog niet bepaald", stelt het agentschap voorts. Eerder was gedacht aan een kortsluiting.

Het aantal gedetineerden in Marokko is de laatste tien jaar bijna verdubbeld van 31.230 tot 57.308 personen in 2001. Zo schetste op 21 oktober een verantwoordelijke van de penitentiaire administratie in Marokko daarbij de overbevolking in de strafinstellingen aankaartend.

In een recent rapport wees ook de Marokkaanse gevangeniskoepel (OMP) nog op het stijgende aantal gedetineerden met 12 pct. in 2002.

De laatste brand in een Marokkaanse gevangenis dateert van 18 augustus. Toen kwamen twee jonge gedetineerden om en 20 raakten gewond in het penitentiair centrum van Souk Larbaâ (100 km ten noorden van Rabat). Die brand ontstond door kortsluiting.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud