Advertentie

Brits Lagerhuis verbiedt vossenjacht dan toch

(belga) - Het Britse Lagerhuis heeft de vossenjacht verboden na zeven jaar van protest en getouwtrek tussen het Hogerhuis en het Lagerhuis (Kamer van volksvertegenwoordigers). Het Lagerhuis deed een beroep op een uitzonderlijke wet, de Parliament Act uit 1949, om het verbod toch in te voeren. De vossenjacht is een eeuwenoude traditie op het Britse platteland.

Het verbod heeft betrekking op de drijfjacht in Engeland en Wales. In Schotland geldt al sinds 2002 een dergelijk verbod. Het Hogerhuis had het verbod al drie keer tegengehouden. Uiteindelijk moest het Lagerhuis een beroep doen op de 'Parliament Act', een procedure uit 1911 die toelaat dat de leden van het Lagerhuis hun beslissing kunnen opleggen aan de niet verkozen Lords in het Hogerhuis, wanneer deze de Kamer systematisch blokkeren. De wet werd nog maar zes keer gebruikt. Het verbod op de vossenjacht treedt vanaf februari in werking.

De voorstanders van de vossenjacht bereiden intussen een beroep voor tegen het gebruik van de Parliament Act. Ze stellen dat de wet nooit legitiem was en dat het verbod niet overeenstemt met aspecten van de wet op de mensenrechten. Bovendien hebben zo'n 50.000 Britten zich al bereid verklaard het verbod te negeren en 'wettelijk ongehoorzaam' te zijn, 'goed wetende dat ze hiervoor opgepakt kunnen worden'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud