Britse ambtenaren leggen het werk neer

(belga) - Meer dan een miljoen lokale ambtenaren houden vandaag/dinsdag een 24-urenstaking in Groot-Brittannië. 2.000 scholen blijven gesloten en het verkeer ondervindt grote hinder in verschillende delen van het land.

70 procent van de Londense scholen blijft dinsdag gesloten. De stakers protesteren tegen de hervorming die ervoor zorgt dat ze vanaf nu tot hun 65 jaar moeten werken, tegenover 60 jaar bij de ambtenaren van de centrale overheid.

Centraal in het conflict staat de 85-regel, die stelt dat ambtenaren met pensioen mogen als de som van hun leeftijd en hun aantal dienstjaren 85 of meer bedraagt. De overheid wil die regel nu schrappen, zodat iedereen met pensioen moet op 65. De lokale ambtenaren, grotendeels vrouwen, pikken het niet dat ze anders worden behandeld dan hun collega's bij de centrale overheid. 'Tony Blair en zijn collega's denken dat vrouwen gemakkelijke slachtoffers zijn, wel, dat denkt hij fout', verklaarde Tony Woodley, voorzitter van vakbond T&G. De hervorming is volgens de regering noodzakelijk om weerwerk te bieden aan de oplopende sociale kosten door de vergrijzing.

De staking van vandaag is volgens de vakbonden de grootste sociale actie in Groot-Brittannië in 80 jaar. De werking van politie, brandweer, vuilnisophaaldiensten en openbaar vervoer wordt verstoord door de staking. De sluiting van tunnels en parkings veroorzaakt gigantische verkeersopstoppingen, enkel het luchtvaartverkeer blijft voorlopig gespaard.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud