Britse banken strenger gereguleerd

De Britse minister van Financiën Alistair Darling (fotot Bloomber) ©BLOOMBERG NEWS

De banken in Groot-Brittannië zullen onderworpen worden aan een strengere regulering. De Britse minister van Financiën, Alistair Darling, presenteerde woensdag voor het parlement zijn ontwerp. Onder meer de waakhond Financial Services Authority (FSA) en de Bank of England zullen meer bevoegdheden krijgen. Ook de spaarder zou beter worden beschermd.

(belga) - De bedoeling van het wetsontwerp van Darling is naar eigen zeggen het financiële systeem te hervormen en versterken en het klaar te stomen voor de toekomst.


De beslissingsmacht van de FSA wordt uitgebreid en de boetes verhoogd. Elk jaar zal de controle-instantie een rapport moeten maken over de praktijken en de verloning binnen de financiële instellingen van het VK.

'We hebben nood aan een andere cultuur binnen de banken en hun raden van bestuur, met verloningspraktijken gericht op de lange termijn, in plaats van op winst op korte termijn', verklaarde Darling hieromtrent.


Hij wil ook een versterking van het kapitaal van de banken, maar sprak zich daarentegen niet uit over een schaalverkleining of een opsplitsing tussen zakenbanken en spaarbanken. Dat laatste is volgens de minister een simplistische oplossing.

Er komt ook een nieuwe Raad voor Financiële Stabiliteit, die de Bank of England, de FSA en het ministerie van Financiën verenigt, zowel om dringende problemen op te lossen als om controle uit te oefenenen op de financiële stabiliteit.

De Britse spaarder zal in de toekomst beter beschermd zijn in geval van een faillissement en er komt ook een hulplijn, die aan de consument gratis en onafhankelijk advies kan geven in verband met financiële onderwerpen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud