Britse economie krimpt nog forser dan gevreesd

De Britse minister van Financiën Alistair Darling stelde deze week ook het budget van de Britse regering voor. ©Photo News

De Britse economie kromp vorig kwartaal aan het snelste tempo in dertig jaar. Het bruto binnenlands product viel in het eerste kwartaal op kwartaalbasis met 1,9 procent terug. Dat is de grootste klap sinds het derde kwartaal van 1979 en nog een stuk erger dan de 1,5 procent krimp die de Londense City verwachtte.

(tijd) - Het gaat van kwaad naar erger met de Britse economie, leren cijfers die het Britse statistische bureau ONS vrijgaf. In de periode januari-maart kromp het bruto binnenlands product tegenover het vorige kwartaal met 1,9 procent, een stuk slechter dan de minus 1,5 procent waar economen op rekenden.

Dat voedt meteen de vrees dat de recessie nog een stuk erger zal zijn dan gedacht. Na het beroerde vierde kwartaal, toen de economie 1,6 procent kromp, was de teneur in de Londense City dat het na zo'n rampzalige cijfer 'tenminste niet meer erger kon'. Zelfs die schrale troost blijkt niet te kloppen.

De verwerkende nijverheid, die nog maar 13 procent van de Britse economie uitmaakt, kende in het eerste kwartaal een terugval van 6,2 procent. Dat is de zwaarste klap sinds de start van de statistieken in 1948. Maar ook de voor het VK erg belangrijke dienstensector zag de activiteit met 1,2 procent teruglopen.

'Dit rapport bewijst eens te meer hoe optimistisch minister van Financiën Alastair Darling was in zijn begroting', merkt ING-econoom James Knightley op. Darling ging gisteren nog uit dat de krimp van de economie in het eerste kwartaal ongeveer in lijn met die van het vierde kwartaal zou liggen. Hij voorspelde ook een krimp van 3,5 procent van de economie in 2009, gevolgd door een herstel in 2010 en zelfs 3,5 procent groei in 2011. De Conservatieve oppositie deed al schamper over die prognose voor een 'trampolineherstel'.

De meeste economen zijn erg somber over de vooruitzichten voor het VK. De economie is via de Londense City erg afhankelijk van de financiële sector, Britten staken zich tijdens de boomjaren nog dieper in de schulden dan de Amerikanen en ook de vastgoedzeepbel was in het VK nog groter dan in de VS. De Britse begroting stevent dit jaar op een tekort van 12 procent van het bbp en in de Britse pers regent het berichten over de draconische besparingen die Downing Street de komende jaren zal moeten doorvoeren.

KVS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud