Britse mariniers weer thuis

De vijftien Britse mariniers, die sinds 23 maart werden vastgehouden door Iran, zijn vanmiddag geland op de Londense vlieghaven Heathrow. De vijftien hadden rond 6.30 uur op de luchthaven van Teheran het vliegtuig genomen richting Londen.

(tijd/belga/bloomberg) - De vijftien werden onmiddellijk per helikopter naar de basis in Chivenor (Devonshire) van de Royal Marines gebracht voor een debriefing.

Premier Tony Blair zei "verheugd" te zijn over de vrijlating en behouden terugkeer van de militairen. Hij herhaalde dat Londen voor de vrijlating geen concessies aan Iran heeft gedaan.

In Teheran verluidde dan weer dat de mariniers gratie is verleend omdat de Iraanse regering "haar objectieven" heeft bereikt. Ali Akbar Velayati, de belangrijkste raadgever van de Iraanse geestelijke leider ayatollah Ali Khamenei, zei dat Londen heeft voldaan aan de belangrijkste Iraanse eis: verontschuldigingen. Premier Tony Blair heeft woensdag in een brief aan het regime in Teheran Britse excuses aangeboden, aldus Velayati.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud