Britse minister Straw betwijfelt haalbaarheid Iraakse verkiezingen

(belga) - Algemene verkiezingen houden in Irak op de geplande datum van 30 januari 2005 'zal moeilijk zijn'. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw maandag erkend in het Britse Lagerhuis.

Straw antwoordde op een vraag van Michael Ancram, zijn ambtgenoot in de Conservatieve regering. De buitenlandminister gaf toe dat het 'moeilijk' wordt zich te houden aan de vooropgestelde datum. Maar de onafhankelijke Iraakse kiescommissie en de meeste Iraakse leiders geven er de voorkeur aan om 'zich te focussen op die datum, eerder dan de indruk te geven terug te krabbelen', luidde het.

Maandag had de Iraakse vice-premier Barham Saleh al toegegeven dat de organisatie van de verkiezingen in Irak op 30 januari 'een moeilijke onderneming wordt'.

Soennitische en Koerdische partijen riepen de Iraakse overgangsregering vorige week op om de verkiezingen met zes maanden uit te stellen. Ze menen dat een eerlijke stembusgang niet mogelijk is vanwege het aanhoudende geweld. De sjiïeten, de grootste Iraakse bevolkingsgroep, willen echter niet weten van een uitstel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud