Advertentie

Britse NGO ziet ook fraude in kamp Joesjtsjenko

(belga) - In tegenstelling tot de meeste westerse waarnemers -van de EU, de NAVO en de OVSE- stelt de British Helsinki Human Rights Group (BHHRG) in haar rapportering over de gecontesteerde stembusgang in Oekraine ook fraude, intimidatie en overtredingen van de kieswetgeving vast bij de aanhang van de -verliezende- pro-westerse kandidaat Viktor Joesjtsjenko.

BHHRG had tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Oekraïne, vorige zondag, waarnemers in stad en district Kiev, Tsjernigov en Transkarpatië, in het westen van het land.

Waarnemers van de de BHHRG stelden, aldus het rapport, 'geen bewijs vast van door de regering georganiseerde fraude of van onderdrukking van de oppositiemedia'. De 'onwaarschijnlijk hoge' cijfers die regeringskandidaat Viktor Janoekovitsj behaalde in het door Russischtaligen beheerste zuidoost-Oekraïne -meer dan 90 procent- worden gecounterd door even verbluffende 90-pluscijfers van Janoekovitsj in het "pro-westerse" West-Oekraïne.

Ook achter de vermeende stellingname pro Janoekovitsj van de media kunnen volgens BHHRG vraagtekens geplaatst worden: zo straalde de staatstelevisie de dag voor de verkiezingen nog reclame met 'sociale informatie' uit waarop Ruslana, de populaire zangeres en winnares van het Eurovisiesongfestival, in de oranje kleuren van het Joesjtsjenkokamp paradeerde.

Voorts hekelt de organisatie de vaststelling dat de 'overgrote meerderheid van waarnemers in de kieslokalen afgevaardigden van Joesjtsjenko waren', en dat in niet weinig gevallen aanhangers van de pro-westerse bankier als 'journalist' in de stemlokalen vertoefden en 'raad gaven'. Ook de amateuristische en onwetenschappelijke manier waaarop in Moekasjevo, in de regio Transkarpatië, exit polls werden afgenomen die later als bewijs van regeringsfraude werden opgevoerd (door de discrepantie tussen de polls en de uiteindelijke resultaten), kunnen volgens de Human Rights Group niet door de beugel.

BHHRG noemt het, tenslotte, 'onredelijk' om te vertrouwen op het rapport dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft opgesteld en dat enkel de fraude in het regeringskamp laakt: het uitgesproken vooroordeel van de Westerse regeringen en organisatie én van hun aangeduide waarnemers verhindert dat. In sommige gevallen maakten OVSE-waarnemers hun opwachting bij manifestaties van de 'democratische' oppositie.

22381950

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud