Britse oppositie zet Blair onder druk voor onderzoek

(belga) - De Britse oppositie heeft premier Tony Blair dringend verzocht om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de informatie over vermeende massavernietigingswapens (WMD's) in Irak. Dat meldt de Britse omroep BBC maandag. De Amerikaanse president George W. Bush gaf afgelopen weekend te kennen een dergelijk onderzoek misschien te zullen steunen, ondanks zijn eerdere tegenkanting.

De leider van de Britse Tories, Michael Howard, hoopt dat de Britse premier 'ophoudt met zonderling te zijn en zich te isoleren in deze kwestie'. De Conservatieven zijn van plan maandag een motie in te dienen voor een onderzoek naar de WMD's in Irak.

Ook de liberaal-democraten en zelfs enkele leden van Blairs Labour-partij scharen zich achter het plan om te achterhalen welke informatie de inlichtingendiensten hadden over verboden wapens in Irak.

De Britse regering is niet voor het idee gewonnen. 'Zo'n onderzoek zou weinig uithalen', vindt de Britse minister van Justitie, Lord Falconer, een vertrouweling van Blair. Toch berichten verschillende Britse kranten maandag dat de premier waarschijnlijk wel zal toegeven dat in Irak geen massavernietigingswapens te vinden zijn. Blair wordt dinsdag in de Britse Kamer (House of Commons) ondervraagd over de kwestie.

Woensdag bespreekt het parlement het Hutton-rapport, dat met steeds meer kritiek af te rekenen krijgt. Uit een peiling van televisiezender ITV blijkt dat meer dan de helft van de Britten het rapport te eenzijdig vindt en denkt dat het bedoeld is om het oorlogsbeleid van de regering goed te praten. Lord Brian Hutton kwam tot het besluit dat de Britse regering geen verantwoordelijkheid draagt voor de zelfmoord van wapenexpert David Kelly.

20952420

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud