'Britse soldaten hebben allemaal bekentenissen afgelegd'

Alle 15 Britse mariniers die door Iran opgepakt zijn in de Perzische Golf, hebben 'bekentenissen' afgelegd en toegegeven dat ze illegaal de Iraanse territoriale wateren waren binnengedrongen. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie maandag bericht.

(dpa/afp) - Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de uitspraken al verworpen en zijn standpunt herhaald. De mariniers 'worden vastgehouden tegen hun wil, we hebben geen consulaire toegang gehad, we hebben duidelijk gezegd dat ze in Iraakse wateren zijn opgepakt en we willen dat ze worden vrijgelaten', aldus een woordvoerder.

Zondagavond had Iran met de video-opnames van 'bekentenissen' van nog twee Britse militairen de druk op de regering in Londen nog verhoogd. In totaal zond Teheran al video's uit van vier van de vijftien gevangenen. Volgens de BBC zal Iran er echter mogelijk van afzien om nog meer opnames uit te zenden. Op de Iraanse staatstelevisie was sprake van een 'positieve verandering in het beleid van Groot-Brittannië'.

De Britse regering stelt zich sinds eind vorige week terughoudender op in haar uitspraken over de crisis en beklemtoont de wens om een diplomatieke oplossing te vinden. Dat deed premier Tony Blair maandag ook nog eens bij monde van zijn woordvoerder. 'De Iraniërs kennen ons standpunt, en ze weten dat wij een sterke internationale ondersteuning genieten', luidde het.

foto epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud