'Britse troepen blijven nog zeker twee jaar in Irak'

(belga) - De Britse troepen zullen nog zeker twee jaar in Irak moeten blijven omdat er nog steeds geen stabiliteit in het land is, zoals dinsdag nog gebleken is na de bloedige aanslagen. Dat heeft de Britse vertegenwoordiger in Irak, Jeremy Greenstock, woensdag gezegd.

De anti-sjiitische aanslagen, waarbij dinsdag in Karbala en Bagdad 182 doden en meer dan 500 gewonden vielen, typeren 'de laatste wanhopige strijd van geweldenaars om de heropbouw van het land ongedaan te maken', voor de voorziene machtsoverdracht aan de Irakezen in juni. Dat heeft Greenstock tegen de BBC-radio gezegd.

Op de vraag hoelang de Britse troepen nog in Irak zullen moeten blijven, antwoordde de gezant van de Britse premier Blair: 'Volgens mij nog zeker twee jaar, misschien langer'. Hun aantal zal verminderen naarmate de Iraakse bevoegdheden toenemen, 'er is een link tussen beide.'

'Net zoals dat het geval was in de Balkan, zullen wij ook nu langer moeten blijven dan we oorspronkelijk hadden voorzien. De Britten en de Amerikanen moeten dat begrijpen', aldus Greenstock. 'In juli zullen we niet vertrekken'.

Greenstock herhaalde dat een toename van het geweld, naarmate juni nadert, verwacht was, maar dat het zeer moeilijk te stoppen is. 'Het is een beslissende periode voor de toekomst van Irak. De Iraakse maatschappij moet dat inzien en moet de krachten bundelen om hieraan het hoofd te bieden'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud