Britse troepen trekken naar Noord-Irak

(tijd) - Zo'n 850 Britse soldaten zijn woensdag uit de Zuid-Iraakse stad Basra getrokken en zijn op weg naar de regio ten zuiden van de hoofdstad Bagdad. In dat gebied, dat wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste van het land, zullen ze een aantal taken van het Amerikaanse leger overnemen.

De Britse troepen zullen onder meer actief zijn in de steden Latifiya een Mahmudia. Waarnemers beschouwen die steden als gevaarlijk, omdat er zich zowel Iraakse nationalisten, leden van Saddam Hoesseins Baath-partij als extremistische moslims bevinden.

De troepenverplaatsing komt er op vraag van de Verenigde Staten, en werd vorige week goedgekeurd door het Britse parlement. Er zullen wel nog altijd zo'n 8.000 Britse troepen in het zuiden van Irak blijven.

Volgens critici is de verplaatsing van de Britse troepen een politieke maatregel ten voordele van de Amerikaanse president George W. Bush. Die hoopt bij de presidentsverkiezingen van 2 november herverkozen te worden als president van de Verenigde Staten. De Britse regering ontkent dat politiieke motieven hebben meegespeeld bij het goedkeuren van de troepenverplaatsing.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, heeft woensdag intussen bevestigd dat het erover nadenkt meer troepen te sturen naar Irak. Die zouden ervoor moeten zorgen voor een veilig verloop van de Iraakse verkiezingen in januari.

Foto: AFP

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud