'Britten mogen 15 soldaten bezoeken'

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken verklaarde dat Britse functionarissen de toestemming krijgen om de 15 gevangen Britse soldaten te bezoeken. De Iraanse tv toonde woensdag de eerste beelden van de 15 die vrijdag in de Golf werden gevangen genomen.

(belga) De beelden toonden een gesluierde Faye Turney en andere mariniers terwijl ze aan het eten waren. Ze verschenen op tv enkele uren nadat Londen de banden met Iran officieel verbrak. Op de beelden geeft Turney toe dat zij waren binnengedrongen in Iraanse wateren. Londen heeft onmiddellijk geprotesteerd en verzekerde dat de beelden 'volledig onaanvaardbaar' zijn. 'Het is tijd om de internationale druk op Iran te verhogen om het land in een "totale isolatie" te brengen', zei de Britse premier Tony Blair.

Op hetzelfde ogenblik verzekerde Teheran dat onderzoek zou uitmaken dat de aanhouding heeft plaatsgevonden in haar wateren. Iran bevestigt dat verschillende mariniers dit zouden hebben toegegeven. Londen ontkent nog steeds.

Ondertussen verklaarde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken dat Iran Britse functionarissen de toestemming geeft om de 15 gevangen te bezoeken. Groot-Brittannië wacht nog op een officieel aanbod.

De Iraanse minister suggereerde voorts dat als de Britten toegeven dat ze per vergissing in Iraanse wateren verzeild zijn geraakt, de soldaten kunnen worden vrijgelaten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud