Britten sturen Russische diplomaten land uit

Groot-Brittannië wijst vier diplomaten van de Russische ambassade in Londen uit. De zet is een gevolg van de weigering van Moskou om de hoofdverdachte in de moord op de Russische ex-spion Aleksander Litvinenko uit te leveren. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband bekendgemaakt.

(belga) Het is de eerste keer sinds 1996 dat Groot-Brittannië Russische diplomaten uit het land zet.

De Britten gaan ook de samenwerking met Rusland op verschillende domeinen herzien, meer bepaald bij de uitreiking van visa.

Rusland weigert Andrej Loegovoj, de belangrijkste verdachte in het kader van de moord op Aleksander Litvinenko, uit te leveren. Volgens Rusland kan de uitlevering niet vanwege de Russische grondwet.

Een half jaar na de vergiftiging van de Russische voormalige geheim agent Litvinenko beschuldigde het Britse Openbaar Ministerie de Rus Loegovoj van moord. Er zijn "voldoende aanwijzigingen" voor moord door vergiftiging, aldus de Britse autoriteiten in Londen. Het Openbaar Ministerie vaardigde een arrestatiebevel uit.

Loegovoj had net zoals het slachtoffer Litvinenko vroeger voor de Russische geheime dienst gewerkt. Litvinenko stierf in november vorig jaar in een Londens ziekenhuis, nadat hij met de radioactieve stof polonium 210 was vergiftigd.

Litvinenko had Loegovoj samen met nog een andere voormalige geheim agent, Dmitri Kovtoen, in een Londens hotel ontmoet op de dag dat hij vergiftigd werd. De 43-jarige Litvinenko was een vastberaden tegenstander van de regering-Poetin.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud