Browns Labour krijgt rake klappen

©REUTERS

De Britse regeringspartij Labour heeft rake klappen gekregen bij de Europese verkiezingen. Ze belandt op de derde plaats en moet zes van de 19 parlementsleden inleveren. De barslechte score vergroot de druk op premier Gordon Brown om op te stappen. Die verloor opnieuw een minister.

(tijd) - De nederlaag voor Labour kwam enkele dagen na het zware verlies dat de regeringspartij donderdag moest slikken bij lokale verkiezingen. De Europese stembusgang leverde Labour 15,8 procent van de stemmen op, een verlies van 6,8 procentpunt. Dat was de slechtste verkiezingsscore voor Labour in bijna een eeuw. Labour houdt 13 vertegenwoordigers over inhet Europees parlement, een verlies van zes/

De Conservatieve oppositie wist te winnen, al bleef die winst beperkt. De Tories haalden 27,5 procent van de stemmen, een winst van 0,7 procentpunt. De Tories winnen drie extra zetels en komen uit op 25. De Liberaal-Democraten, die net als de Conservatieven in de oppositie zitten, verloren 1,1 procentpunt tot 13,8 procent. Ze werden daarmee de vierde partij. Maar ze krijgen er wel twee zetels bij tot elf.

BNP

De eurosceptische partijen scoorden goed. De UK Indepence Party (UKIP) won 0,4 procent tot 16,6 procent. Daarmee was de partij de op een na grootste in het VK. In zetelaantal is de vooruitgang van de UKIP enorm: vier extra zetels, goed voor een totaal van 13.

En de extreemrechtse British National Party (BNP) klom 1,4 procentpunt hoger tot 6,5 procent. De BNP, het Britse equivalent voor het Vlaams Belang, stuurt voor het eerst twee afgevaardigden naar het Europees Parlement. De score van extreemrechts is een flinke opdoffer voor Brown.

Klappen

Labour scoorde slecht door het schandaal rond de onkostennota's van de Britse parlementsleden. Maar ook de Conservatieven en de Liberaal-Democraten, die ook inopspraak kwamen, kregen klappen door de controverse. Die kwam vooral de extremistische partijen goed uit.

Gordon Brown komt onder steeds zwaardere druk om op te stappen als premier. Zijn minister van Landbouw en Milieu, Jane Kennedy, stapte gisteren op uit onvrede over Brown. Zij riep hem openlijk op de eer aanzichzelf te houden en ontslag te nemen.

De oppositie eist vervroegde verkiezingen, maar dat weigert Brown. Hij beseft dat Labour in de oppositie beland als hij nu een stembusgang organiseert. Browns ambtstermijn loopt nog tot juni volgend jaar.

Brown beklemtoonde gisteren dat hij niet denkt aan ontslag. 'Wat zou het publiek van ons denken als we hen de rug toekeren in deze tijden van nood', zei hij op een partijbijeenkomst in Londen. De meeting was door Labour georganiseerd om aan te tonen dat Brown nog altijd populair is.

Brown heeft sowieso al een bijzonder zware week achter de rug. Op enkele dagen tijd nam een rist ministers en onderministers ontslag uit zijn regering. Voorbije vrijdag voerde Brown daarop een regeringsherschikking door, zogezegd om . Maar de wijzigingen maakten geen indruk.

EZ

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud