Advertentie

Bulgaarse stem kost 20 euro

Een stem voor de Europese verkiezingen kost in Bulgarije 20 euro. Het kopen van stemmen is een gangbare praktijk in het land, ondanks herhaalde kritiek van de Europese Commissie. Partijen hebben minstens 6 miljoen euro veil uit hun zwarte kassen om stemmen te kopen.

(tijd) - De Bulgaarse nationale radio bracht vanmiddag verslag uit van de 'prijs' van een stem. Een snel rekensommetje leert dat met zwart partijgeld zeker 5 procent van alle kiesgerechtigde stemmen kan worden gekocht. Het kopen van stemmen is in heel de Balkan een 'normale' praktijk.

Bulgarije trad samen met Roemenië toe tot de Europese Unie begin 2007. Maar het land staat onder verscherpt toezicht van de Europese Commissie omwille van de gebrekkige aanpak van de fraude. Die fraude zit ingebakken tot in de hoogste politieke regionen. Een aantal dubieuze zakenlui hebben zich zelfs kandidaat gesteld voor de Europese verkiezingen om vervolging door het gerecht te voorkomen.

De Bulgaarse media blijken bovendien erg handig in het omzeilen van het publicatieverbod van uitslagen van de Europese verkiezingen. Zo geeft het agentschap Bgnes al heel de dag verkapte nieuwsberichten tijdens het weeroverzicht. Zo wordt gemeld dat de temperatuur bij het stadhuis van Sofia 25 graden celcius bedraagt. In het stadhuis zetelt de rechtse leider Boiko Berissov. Hetzelfde persagentschap geeft een temperatuur van 22 graden  aan de zetel van premier sergei Stanichev. De opkomst wordt dan weer aangeduid met windsnelheid: 20 meter per seconde  rond het middaguur. Ook in literaire en muzikale programma sijpelt verkiezingsnieuws door in bedekte termen.

KV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud